Dark Mode On / Off

Kékfestés is a kultúrális világörökség része!

Az UNESCO reprezentatív listáján a mohácsi busójárás, a matyó hímzés és a magyar solymászat mellett negyedikként kapott helyett a kékfestés.

Jártál már Szentendrén? A nagytemplomtól a Duna-part felé van egy kis sikárotor utca, melynek a

közepén van egy nagy kékfestéses technikákkal készülő ruhákat árusító kis bolt. Minden alakalommal elgyönyörködünk benne, hogy mennyire szép szín hozható ki kékfestéssel.

Az UNESCO reprezentatív listáján a mohácsi busójárás, a matyó hímzés és a magyar solymászat mellett negyedikként kapott helyett a kékfestés.

Magyarországon mindössze hat ilyen műhely van, ahol kékfestéssel találkozhatunk, pedig a technika több évszázados múltra tekint vissza. 

A bácsalmási, a győri, a nagynyárádi, a szombathelyi, a tiszakécskei és a tolnai kékfestő műhely megkapta a felvételt igazoló UNESCO-dokumentumot és elismerésben részesült a pápai Kékfestő Múzeum, továbbá a magyarországi kékfestés hagyományinak ápolásáért végzett tevékenységéért Domonkos Ottó egy ünnepségen. – írja az OtthonLap.hu

Ha jártál már kékfestéssel készülő termékek boltjában, akkor láthattad, hogy mennyire sokszínűen felhasználható a kékfestett kelme. A függönytől a terítőkön át a ruhákig előszeretettel használják. Ráadásul a divatos kistermelői kék textil is a befőttes üvegeken innen eredeztethető. Manapság leginkább a néptáncosok ruháiban köszön vissza ez a technika a hétköznapokban.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×