Dark Mode On / Off

Itt az Év Vadvirága: a fehér tündérrózsa

fehér tündérrózsa

A fehér tündérrózsa lett a nemrégiben zárult Év Vadvirága szavazás győztese. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka vagy ritkulóban levő növényfajokat, a  védelmüket és a hozzájuk kötődő problémákat.


A Herman Ottó Intézet által szervezett internetes szavazás résztvevőinek 47 százaléka voksolt a fehér tündérrózsára (Nymphaea alba), míg 33 százalékuk a vízi rucaörömre (Salvinia natans), 20 százalékuk pedig a mocsári aggófűre (Senecio paludosus) szavazott – olvasható a kiadott közleményben. Mint írják, ezúttal a szavazásra jelölt fajok vízi, valamint vízközeli élőhelyekhez kötődtek, így megtalálhatók álló- és lassú folyású vizekben, mocsarakban, árterekben és nedves réteken egyaránt. A Magyarországon 2011-ben indult Év Vadvirága mozgalom részeként minden évben kiválasztanak egy figyelemre érdemes növényt.
A fehér tündérrózsa Magyarország úszóhínár-társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Júniustól szeptemberig virágzik.    A tündérrózsákat a világ minden részén a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják.

Forrás: MTI / Borítókép

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×