Dark Mode On / Off

Építmények a kertben

kerti-epitmenyek pilislogistic

Egy kert képes csupán néhány lépésnyire hozni a természetet az otthonunkhoz. Mindehhez olyan természetes anyagokra van szükségünk, amelyek úgy nyugtatnak meg, hogy közben stimulálják az érzékszerveinket, ezáltal elterelik gondolatainkat a hétköznapi betondzsungeltől és a vele járó fáradságos munkától, idegeskedéstől és stressztől.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kert csak és kizárólag természetes anyagokat tartalmazhat, hiszen a különböző építmények rendkívül hasznosak, mivel sok-sok olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek megkönnyítik az életünket.

A növényeket például gondozni kell, amihez eszközök kellenek — az eszközöket pedig tárolnunk kell valahol, nem heverhetnek a kertben. Ráadásul akik nem a mozgás, hanem az élmény és a kikapcsolódás miatt tartják fenn a kertjüket, azoknak egy kültéri konyha, szauna vagy szaletli szinte elengedhetetlen.

Ahhoz tehát, hogy a kertünk maximális élményt tudjon nyújtani, természetes anyagokra és mesterséges építményekre is szükségünk lesz.

A természetesség és az építmények megfelelő aránya

Ahhoz, hogy kitaláljuk, pontosan milyen anyagokra, eszközökre és építményekre lesz szükségünk, előbb fel kell tennünk magunknak a kérdést: Mire fogjuk használni a kertet? Merthogy szinte mindent ez fog meghatározni.

Ahhoz például, hogy növényeket, füvet vagy akár ehető ételeket, például gyümölcsöket és zöldségeket termesszünk benne, az egyik legfontosabb elemünk mindenképpen a jó minőségű termőföld lesz.

Sajnos manapság igen sok szennyező anyag és kémiai vegyszer éri el a talajt, ezért a kert kialakításakor érdemes földcserével kezdeni a folyamatot azokon a helyeken, ahol termeszteni szeretnénk, hiszen ezzel gyakorlatilag garantálhatjuk, hogy a később ott növő gyümölcsök és zöldségek természetesek, egészségesek és termésben gazdagok legyenek.

Azokon a helyeken, ahol nem lesznek növények, természetesen semmi szükség nincs a termőföldre vagy a földcserére — itt inkább építeni érdemes.

Ahhoz, hogy meghatározzuk, vajon milyen épületekre lesz szükségünk, az előző (termőfölddel kapcsolatos) számítás sokat fog segíteni, hiszen abból már látni fogjuk, hogy pontosan mekkora területen fogunk termeszteni, ehhez milyen eszközökre lesz szükségünk, hol kell majd őket tárolnunk, és így tovább.

A földcserével érdemes lehet addig várni, amíg az épületek elkészülnek, hiszen az ezekhez szükséges eszközök és építőanyagok — például a falakhoz szükséges tégla, a szellőzéshez, fényhez és kilátáshoz szükséges ablakok vagy az ajtókhoz szükséges porotherm áthidaló — egy ideig a földön fognak heverni, így a róluk lehulló gyártási elemek (pl.: festék) beszennyezhetik a talajt.

Ezzel a két elemmel — a megfelelő minőségű termőfölddel és az építményekkel — lényegében megágyazunk annak, hogy a kertünk igazán hasznos legyen és el tudja látni kényelmi funkcióit.

Ehhez azonban még egy dologra biztosan szükség lesz: az érzékszerveink számára kialakított élvezetekre, például finom illatokra, zümmögő állatokra vagy csodálatos látványvilágra.

Ma már rengeteg olyan természetes és szemet gyönyörködtető megoldás létezik, ami képes feldobni még a legsivárabb kertet is, gondoljunk csak például az olyan anyagokra, mint a murva, ami természetessége révén szinte bármelyik kertstílusba tökéletesen beleillik, ám színének köszönhetően erős kontrasztot nyújt a természet zöld színével szemben.

A kert hasznossága mellett tehát az érzékekre is hatnunk kell, hiszen a pihenéshez nem elég a kényelem — a környezetet legalább ugyanilyen fontos.

Borítókép és képek: Pilislogistic.hu

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×