Dark Mode On / Off

Bonsai stílusok

Chokkan: E stílus jellemzője az egyenesen felfelé növő, függőleges törzsű bonsai. Minden irányban kifejlődött gyökereivel kapaszkodik a talajba, melyek a föld felszínén jól látszanak. Ágrendszere szintén minden irányba nő.
 

Moyogi stílusú bonsai: Ennél formánál a törzs mindenfelé hajolva emelkedik a magasba úgy, hogy különböző irányú, három dimenzióban történő görbületek után a csúcs pontosan a földből kijövő törzs középpontja felett legyen. A törzs mindig ferdén nő ki a földből, arra támaszkodva és abba kapaszkodva gyökereivel.
 

Shakan bonsai forma: Ez egy jobbra vagy balra enyhén megdőlt, ferde törzsű stílus. A törzsön az ágak rendszerint vízszintesen helyezkednek el. A fa gyökerei oldalt és a dőléssel egy irányban rendszerint vastagok és kapaszkodók, míg a megdőlt törzs alatt majdnem a lapos, ovális edény széléig támasztják a törzset.

Sokan vagy Kabudachi stílus: Kéttörzsű, ikertörzsű típusú fa. Egy gyökérzetből nő ki a két törzs. Ha a két törzs azonos vastagságú ikertörzsről beszélünk, ha különböző vastagságúak az egyik – a vastagabb törzsű – számít fő törzsként, mely magasabban van, mint a másik, alacsonyabban elhelyezkedő.
 

Kengai bonsai stílus: Kaszkád vagy vízesés stílus. A növény rendszerint nagyméretű, magas, négyszögletes vagy kerek edényből felfelé indul el, majd nagy ív után néhány hajlatot, görbületet leírva az edény szélén túlnyúlik, és mélyen az edény alá csüng.

Hokidachi stílusú bonsai: Seprű stílus. A stílust egyenes, vastag törzs jellemzi, szép, szétterülő gyökérzettel. Ágrendszere a törzs felső végén minden irányban indul, fokozatosan vékonyabb és vékonyabb ágak egyenletes kifejlődésével szabályos gömbkoronát fejleszt.

Fukinagashi: Szélfújta stílus. Ez a stílusú bonsai forma azt érzékelteti, hogy a fa törzse, ágai és lombja állandó viharos szél hatására egy irányba fordul.

Yose-ue: Erdő. Ahogy a neve is mutatja, ez a stílus egy erdő vagy egy facsoport létrehozását jelenti, leggyakrabban azonos fajtájú fákból.

 Ishitski, Sekijoju bonsai stílus: Sziklabeültetés. Az Ishitsuki sziklára agy sziklamélyedésbe ültetett – a gyökére a sziklaüregbe – nyúló stílus. A Sekijoju abban különbözik, hogy ugyanilyen módon ültetik be, csak a gyökérzet beleér a tál alján lévő földbe.
 

Neagari: Magasan kiálló gyökerű stílus. A Neagari hosszan kiálló gyökerű (gólyaláb) bonsai. A földből kiálló gyökér hossza a növény egyharmada, fele is lehet, és a léggyökerek, a gyökerek kis része a földbe lógnak.

Chokkan
Moyogi
Shakan
Kengai
Neagari

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×