Dark Mode On / Off

Berobbant a tavasz a Biokertekbe

Február végén elkezdtük nevelni a melegházi zöldségpalántákat.
Márciusban metszettük és kezeltük a gyümölcsfákat.
Tápanyagot adtunk a talajoknak.
Elkezdtük a kora tavaszi vetéseket.
Elültettük a szabad gyökerű gyümölcsfákat.

Lássuk melyek a következő kampánymunkák?

A biokertek legfontosabb tevékenysége a talaj folyamatos javítása. Most tegyük bele az egész évben termelődött komposztot. Érdemes hozzákeverni, szerves trágyát, ásványi trágyát, vagy baktériumtrágyát, majd az egészet beásni.

A vetések tervezése legegyszerűbb ún. növénytársítási mátrix alapján, amelyből gyerekjáték megnézni mely növények gátolják, vagy éppen segítik egymást. A sárgarépa és a hagyma például kölcsönösen megvédik egymást a kártevőktől.

Ne maradjon üres hely!

Ahova most nem tudunk vetni, mert vagy késői vetésű növényt szeretnénk oda, vagy palántát, ott vessünk zöldtrágya növényt (ilyenkor legjobb a mustár), vagy gyorsan lekerülő jolly jokert. Ilyen a madársaláta, a spenót és a hónapos retkek. Most kell vetni a lóbabot, cukor és korai borsókat és a hagymákat. Gyökérzöldségek közül a petrezselymek mind mehetnek, de a pasztinák csak áprilisban. Sárgarépák közül a sort az Amsterdam kezdi. Ez a nagyon korai sárgarépa korán, már júniusban felszedhető, így utána másodvetést tehetünk. A Nantes répák is nyáron már készen vannak, a késői, tárolási sárgarépák viszont egészen a fagyokig a földben maradnak. Ezeket március végén jó elvetni. Ilyenek a Flakker, a Katrin, a fertődi vörös, vagy a Tinga).A retkek többsége is lassan vethető már. Kezdjük a sort a hónapos retkekkel! Levélzöldségek közül a sóskával és a téli spenótokkal kezdhetünk. Ezek a Matador, a Popey, a Monorez és a Yabi. A saláták közül a hidegtűrők jöhetnek szóba korai vetésre. Ide tartoznak a madársaláták, a Téli vajfej, a Május királya, a különböző hajtatók. Második ütemben már mehetnek a tépősaláták és középkései fejessaláták, mint pl. a Lento, vagy a Léda. A jégsaláták nevük ellenére leghamarabb március legvégén kerüljenek a talajba. A kapor, a mángold, a cikória, a római saláta csak április közepétől vethető.

Most van itt az ideje a gyeptelepítésnek, amelynek egy speciális formáját használjuk az ökológai gyümölcsösök, szőlők alá. Minden olyan kertbe javasoljuk, amelyet nem használnak intenzíven és nem nagyon öntöznek. Speciális fűkeverékekhez adunk pillangósok és olyan virágos növények magvait, amelyek egyrészt a többi növényt látják el tápanyagokkal, másrészt pedig bevonzzák a hasznos rovarokat, a kártevők természetes ellenségeit. Ez valójában egy virágos rét, amelyet évente 2-4-szer kaszálunk és más teendőnk nincs vele.

Az intenzív pázsitok számára is kínál különlegesen hatékony megoldásokat a biológiai növényvédelem. Ma már a gyepeket károsító két legveszélyesebb kártevő, a lótücsök és a kerti cserebogár pajorja ellen a profi kertészek is használják hasznos fonalféreg készítményeinket. Ezek a rendkívül szelektív paraziták célzottan csak az adott kártevőt pusztítják el, majd maguk is kihalnak a táplálékuk eltűnésével. Vegyszerek és a gyep újratelepítése nélkül megszűntethető így a foltszerű elhalások többsége.

Ugyancsak most telepítjük a szamócát. Az egyik legújabb biotechnológiai fejlesztés egy élő gomba, amely megvédi a szamócát a gombabetegségek 90%-ától.
A konténeres bogyós gyümölcsök késő tavaszig ültethetők. Hobbikertészek számára legfőbb jó tulajdonságuk, hogy gyorsan termőre fordulnak. Többségük már első évben terem. Ilyenek például a málnák és a ribiszkék.

A cseresznye első hajtásain jelennek meg először a levéltetvek. Ellenük narancsolajos készítményeket használunk a biokertekben, illetve a hangyák ellen (amelyek felviszik a fákra a tetveket) ragadós öveket teszünk a fák törzsére.

Ma már korszerű tanácsokat is nyújt a biokertészeknek a bio-gazdabolt.hu csapata.

Székely Gyöngyvér
bio-gazdabolt.hu vezetője

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×