Dark Mode On / Off

Süni van a kertben

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, ha egy sünicsalád él a kertben.

A sündisznók kifejezetten aranyos állatok, sokunk kedvencei. Még az ún. sündisznóbarát kertekben sem könnyű velük összefutni, rejtőzködő életet élnek, és főleg éjszaka aktívak. Ezért is számít nagy eseménynek, ha sündisznót találunk – a gyerekeknek óriási élmény. Az remélhetőleg mindenki számára egyértelmű, hogy a sünit nem szabad a szabadságától megfosztani; védett állatok, kedvtelésből nem tarthatók. Csak addig maradhat nálunk, amíg valóban segítségre szorul. Rövid ideig – a gyerekek kedvéért – megfigyelhetők, de ha nem indokolt, hogy magunknál tartsuk, mielőbb engedjük a jószágot szabadon. 

Gyerekkoromban a süniket tejjel kínáltuk, s amikor a kisfiam a napokban felhozott a kertből egy sünit, én is tejet akartam adni neki. Aztán bevillant egy grafika…

Tehéntejet sose adjunk a süninek, laktózérzékenyek. A tej hasmenést, kiszáradást okoz – hívja fel a figyelmet a Sünbarát Alapítvány.

A felnőtt sünöket vastag kesztyűvel szabad csak megfogni, mert bár alapvetően kedves és barátságos élőlények, tüskéik megsérthetik a bőrt, sőt, az állatok haraphatnak is. Ha úgy látjuk, hogy a sün segítségre szorul, tegyük újságpapírral és törülközővel bélelt kartondobozba. Ezen felül tehetünk még egy törülközőbe csavart meleg vizes palackot is mellé a dobozba; a közvetlen hő segít a sokkos állaton. A sünit amilyen gyorsan csak tudjuk, vigyük állatorvoshoz.

Ha nem tudjuk rögtön állatorvoshoz, állatkórházba vinni, gondoskodjunk élelemről. Próbáljunk gilisztát, tücsköt, bogarat szerezni, ha ez nem megy, száraz, apró szemű macskatápot, vagy, ha nagyon gyenge (és felnőtt) a süni, aszpikos macskatáppal is kínálhatjuk.

Ha napközben találjuk meg, nem szürkületkor vagy éjszaka. A sünök éjszakai állatok, napközben alszanak. Csak akkor jönnek elő napközben, ha valami bajuk van.

Ha nem búvóhelyen találjuk, hanem a kert vagy a járda közepén, feltételezhető, hogy a sün beteg, állatorvosi segítségre szorul.

Ha kis sünöket találunk, és nem látjuk mellettük az anyaállatot.

Ha az úttesten fekszik. Ha elütötte egy autó.

Furcsa a mozgása, nem mozgatja valamelyik lábát.

Ha télen, hidegben kisebb sündisznót találunk, segítenünk kell, mert nagy az eshetősége annak, hogy nem tud áttelelni. (A sünök téli álmot alszanak. A nagyobb, felnőtt állatok képesek alvás nélkül áttelelni, de a kisebb állatok csak bent tudják túlélni a hideg hónapokat.)

Nem szabad a sünt a fészkéből kiemelni. A sündisznók egész nap a fészkükben alszanak. Ne zavarjuk őket!

Nem szabad kis sünökhöz nyúlni a fészkükben, mert az anyuk elhagyhatja őket.

A bébi sünik súlya nem haladja meg a 80 grammot; a fiatal, még nem felnőtt példányok súlya nem éri el a fél kilót. Az elárvult kis süniknek gyors segítségre van szükségük, tegyünk melléjük melegvizes palackot, és vigyük állatorvoshoz vagy ha tudjuk, állatkertbe. A fiatal és felnőtt süniknek tiszta vizet adjunk, a cicáknak való száraz táp megfelelő eleség számukra. Ha beteg, legyengült sünit ápolunk, figyeljünk arra, hogy ne szokjon kézhez.

A tüskés kültakaró megvédi a sünt. Ha veszélyt érez, pillanatok alatt összegömbölyödik és olyan lesz, mint egy tüskelabda. A sünök kb. 100 tüskével születnek; a tüskék már a szülés előtt kialakulnak, de csak néhány órával a születés után bújnak elő. Az állat 2-4 hetes korában bukkannak elő a felnőtt tüskék. Egy tüske átlagos élettartama legalább 18 hónap. Egy felnőtt sün nagyjából 8000 tüskét növeszt. A legnagyobb tüskék 2-3 centi hosszúak, az átmérőjük elérheti a 2 millimétert is. Minden tüske üreges. A tüske nagyon könnyű, az anyaga rugalmas és ritkán törik.

Ajánlott cikkek