Dark Mode On / Off

5+1 kérdés, mely a Gardenexpon felmerült

A Gardenexpo 2019 is izgalmasan telt, amikor is V. Topor Erika (én) és másik két szakmabeli társam szaktanácsadóként is jelen voltunk. Én emellett előadást is tartottam, amire rengetegen eljöttek. Erről már korábban írtunk itt az oldalon.

Leggyakoribb kérdéseket megosztjuk Veletek, hátha másoknak is segít az ott elhangzott kérdésáradat válasza!

  1. Mit lehet tenni a kutya/macskabolhával természetes módon, vegyszerek nélkül?

Bolha ellen illóolajokkal is lehet dolgozni, mint például a rozmaring vagy a levendulaolaj. A kutya és cica nyakörvének magasságát célszerű bekenni, mert itt nehezebben nyalják le az olajat. A bolhák többnyire a nyak körül próbálnak felfelé törni a lágyabb bőrfelülethez. Ezzel a két illóolajjal azért jó dolgozni, mert a bolhák nem szeretik és távol maradnak a bekent területtől (és környezetétől). Ugyanígy a lakásban: ágyipoloska ellen is hatásos.

Fotó: Pexels

2. Van-e kedvenc növénye már a poloskáknak?

A kérdés roppant érdekes, mert a szakmában még egyértelműen nincs kimondva, melyek a jelen pillanatban a legnagyobb kárt okozó poloskák kedvenc növényei (tápnövényei). A mi tapasztalataink alapján a kerítések mellé vetett kukorica sokkal jobban összegyűjti a poloskákat, mint például a sarkanytúka. Ugyanakkor célszerű nem a csemegekukoricát ültetni, hanem takarmányos boltban a takarmánykukoricával dolgozni, hiszen a poloska kártételének köszönhetően nem is lenne élvezetes a kukorica.

3. Mit ültethetünk fenyőfák és tuják alá, ami bírni fogja?

Szintén az egyik leggyakoribb kérdés volt a Gardenexpon. A tűlevelű növények alapvetően savanyítják is a talajt. Ennek az az oka, hogy a tűlevelek a talajra hullva bomlásnak indulnak, felszabadulnak a különböző csersavak belőlük. Így minden olyan növény jól érzi alattuk magát, ami a savanyú talajt kedveli: ilyenek az azáleák, hortenziák, rhododendronok és az áfonya is.

4. Mit lehet tenni a kandúrokkal bagzási időben, hogy ne pisiljék össze a kerti bútorokat?

Sosem gondoltam volna, hogy egy kertészeti kiállításon a gyakori kérdések között fog ez is szerepelni. Bio megoldásképp a narancsolajat tudom javasolni. Egy ifjú kandúr tulajdonosaként és egy lánycica gazdijaként az idejáró kandúrok nálunk is sokáig nagy gondot okoztak. Mióta narancsolajjal lecsepegtetjük a virágládák oldalát, a kertibútorok alatt a burkolatot és vízzel keverve kipermetezzük az ajtóra….gyakorlatilag már nem járnak ide a kandúrok és nemcsak a zenebona, de a kellemetlen szag is megszűnt.

5. Nagyon szennyezett helyre, ahol nem a taposás a gond, hanem a locsolhatatlanság, milyen növény javaslok?

A kérdést többféle verzióban feltettétek a hétvégén: volt egy kisvasút fenntartó csapat, akik a környezetüket a garázsok körül szerették volna helyre tenni, de volt családi ház kocsibeállója is, ahol a csepegő olaj káros hatásától féltek. Mindkét esetben a pozsgásokat javasoltam, mint a varjúháj fajok. A Sedum-okkal az a jó, hogy párnásan elterülnek a talajon, öntözést alig igényelnek, bírják a tűző napot is, sőt, kifejezetten szeretik. A legtöbb homokos, kavicsos, murvás felületen jól megtelepíthető.

+1 kérdés: Társasházakhoz milyen koncepciót ajánlok a közös kerthez?

Annyira jó volt hallani, hogy egyre több társasház gondolkodik már a kert kihasználásában. Egész ügyes kérdésekkel és hivatalos mérethelyes alaprajzokkal kerestetek meg engem, aminek külön örültem.
Mindenkinek azt javasoltam, hogy első körben beszéljék át – ha még nem tették, hogy melyek azok a funkciók, amit a kertnek tudnia kell: sok gyereknél kell játékfelület, fiatalos társasháznál érdemes a grillező és sütögetőhely, kerti pavilon kialakítása, de célszerű gyümölcsfákat és kis veteményest is telepíteni.


Fotó: Pexels

A veteményes és gyümölcsfa koncepció mindenkinél sikert aratott, sokan nem is gondolták, hogy társasház veteményezhetne, pláne nem gyümölcsfákat ültethetne. A jó hír az: ültethet, naná! Úgyhogy kedves Társasházak, hajrá, akár keressetek is meg bátran, ha ötletre van szükség, mert még budapesti lakhelyemen a társasházunk kifejezetten szeretett kertészkedni, gyümölcsöket és zöldségeket is megtermelni, kifejezetten nagy öröm kicsiknek és nagyoknak is!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×