Dark Mode On / Off

Világítási megoldások

Pszichológusok és fizikusok bevonásával többször vizsgálták a fény jótékony és károsító hatását az emberre. Tény, hogy a fénnyel akár gyógyítani is lehet, felbontható különféle tartományokra, melynek vannak látható és láthatatlan részei is.

Megállapították, hogy az idegrendszerünkre igenis kedvező hatást válthat ki a fény megfelelő alkalmazása, s ugyanakkor kedvezőtlen is lehet, ha nem megfelelően és körültekintően választjuk meg otthonunk, munkahelyünk világítását. 

Általánosan elfogadott világítási megoldás az előszobából a hálószoba felé haladva egyre csökkenő fényerő és melegebb tónusok alkalmazása. Színhőmérséklet szerint a hidegebb fényű fényforrások alkalmazása ott a legmegfelelőbb, ahol a figyelmünket jobban rá kell irányítani különféle dolgokra, jobban kell koncentrálnunk. Melegebb színhőmérsékletű megoldások, olyan helyen célszerűek, ahol pihenésre, kikapcsolódásra vágyunk. Nem véletlen a szállodák nagy arányú meleg színhőmérsékletű fényforrás felhasználása. Ahol van rá lehetőség, ott elrejtik a fényforrást – így lesz indirekt a világítás.Ezáltal nincs lehetőség arra, hogy szemünket zavarja a fény, mert ha nagyobb erősségű fényforrásokat is alkalmazunk a visszaverődő fény sokkal kellemesebb érzést kelt bennünk. 

Biztosan érezték már azt a kellemetlen érzést amikor valaki a szemükbe világított egy zseblámpával. Elfordítják a fejüket reflexszerűen, ilyenkor nagy és koncentrált a fényterhelés, nem sokan élvezik ezt a fajtáját a világításnak. Körülbelül hasonló negatív élmény ér bennünket, ha rosszul megtervezett világításban tartózkodunk tartósan, például egy munkahelyen. Pár óra után testünk és lelkünk sem kívánja az ott tartózkodást, de nem gondolunk rá, hogy ennek bizony a fényhez is lehet köze, nemcsak a főnökünkhöz. Az ügyes főnök persze nemcsak jóindulatból tervezteti meg szakemberrel a világítást, hanem mert tudja azt, hogy többet teljesít az az alkalmazott, aki jól érzi magát a munkahelyén. 

Körülbelül ugyanez a helyzet a lakásban is, ha általános világításra egy nappaliban spot lámpákat használunk csak, akkor nem lesz kedvünk sokáig ott tartózkodni a fényárban. Persze ezek általánosan érvényes tapasztalatok és akadnak ettől eltérő gondolkodású és érzelmű emberek is. Még szerencsére nem tartunk ott hogy egyformára klónoztak mindannyiunkat. 

Információval szolgált:
É-Vill Bt.

 

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény