Dark Mode On / Off

Nincs vállalkozó, kevés nádat aratnak a Balatonnál

kevés nádat aratnak a balatonnál

A Balatonnál az idén is jóval kevesebb nádat aratnak le, mint amennyi szükséges lenne, mert a munkát az Országos Vízügyi Főigazgatóság eszközök híján saját maga nem tudja elvégezni, ugyanakkor egyre kevesebb a nádvágással foglalkozó vállalkozó.


Az OVF közlése szerint telente 200-300 hektárnyi nád learatása lenne indokolt a Balatonon, de géppark hiányában ennek az idén is csak a töredéke teljesülhet. A tó körül 1200 hektárnyi nádas található, amelynek megújulása érdekében, illetve vízminőség-védelmi okokból a harmadáról-negyedéről telente le kellene vágni az elszáradt növényt.

Tavaly mintegy 29 hektárról sikerült learatni a nádat, illetve 47 hektár vágására adtak ki mederkezelői hozzájárulást önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek.

Saját nádarató gépet szeretnének

Ez utóbbiak az idén is hasonló nagyságrendben kértek, gyakori ugyanakkor a szabálytalanság: két évvel ezelőtt például egy szakmai megállapítás szerint a téli nádaratásra engedélyt kérők mintegy fele irtást végzett aratás helyett az üdülőrégióban. 
A vízügy évek óta szeretne saját nádaratógépet, amihez pályázat útján próbálnak forrást szerezni. 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×