Dark Mode On / Off

Mi a baj az avarégetéssel?

avarégetés Magyarországon

Hogy valójában mi a baj az avarégetéssel, arról fontos beszélni, mert az intézkedéseknek vannak ellenzői és vannak támogatói egyaránt. De ha nem is a jogszabályi rendeleteket cincáljuk szét éppen, akkor nézzük sorra, mi a valódi probléma az avarégetéssel.

Egy korábbi cikkünkben írtunk már, hogy 2021. januárjától betiltják az avarégetést országosan. Viszont a Korona vírus-járvány miatt elnapolták és kicsit haladékot kaptak a kerttulajdonosok. Bár ez ebben a formában nem teljesen igaz, mert számos önkormányzat helyileg rendezte ezt és adta ki a tiltásról szóló közleményt. Ennek sokan örülnek, sokan viszont a növényvédelmi kérdésekre hivatkozva ellenzik.

Van jó megoldás az avarégetés helyett?

Valójában számos jó megoldás létezik, mégis a nagy többség nem ismeri vagy nincs lehetősége valamilyen okból más megoldást találni. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás természetesen a komposztálás, mely valójában a körforgásba való vissza”termelése” az anyagnak. A szakmában sincs egyetértés, hogy vajon növényvédelmi szempontból a beteg növényi részeknek ez jó-e vagy sem. Egy biztos, ahhoz hogy növényvédelmileg ne okozzon gondot, fontos tisztába lenni a valódi komposztálás folyamatával és nem csak egymásra dobálni a szerves hulladékot, “oszt’ jól is van”. Korábbi cikkeinkben már a komposztálásról is írtunk, így érdemes az oldal keresőjébe beírni és máris előkerülnek az írásaink a témában.

A hulladékgyűjtő zsák is megoldás lehet, amikor központilag komposztálják el a kerti zöldhulladékot, de ez sincs minden településen megoldva, így országos szintű megoldásként nem lehet róla beszélni.

Az Agroinform közvéleménykutatása alapján sok érdekességet meg lehet tudni, hogyan látják a magyarok a kérdést az alternatívákat illetően. A válaszadók 46%-a szerint nincs jó alternatíva az avarégetésre. 20%-uk komposztál, 12%-uk aprítógéppel darabolja fel és szétteríti a kertben és a fennmaradó 22% a szervezett elszállításban látja a megoldást.

De mi a baj valójában az avarégetéssel?

Itt igen sok okot fel lehet sorolni, akár a légszennyezéstől kezdve a tűzveszélyességi okokig, de a legtöbb alapja az emberi figyelmetlenség és sajnos gondatlanságból adódik.

És mi a jelenleg aktuális álláspont országos szinten az avarégetéssel? Mukics Dániel Tűzoltó alezredest kérdeztük:

A kerti zöldhulladék-égetés témakörének jelenlegi szabályozása szerint, amíg a járvány miatti veszélyhelyzet ki van hirdetve, addig az önkormányzatok szabályozhatják a településen belül a zöldhulladék-égetést. Gyakorlatilag ugyanaz a helyzet most, mint az eddigi években, hogy az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik. Ahol van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, ott a rendeletben meghatározott időben és módon szabad zöldhulladékot égetni. Ha valamelyik önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor ott tilos égetni. Ha megszűnik a járvány miatti veszélyhelyzet, akkor mindenhol tilos lesz zöldhulladékot égetni, megszűnik az önkormányzatok lehetősége, hogy szabályozzák a témakört.

Fontos kiemelni, hogy kizárólag kerti zöldhulladék-égetésre van lehetőség ott, ahol megengedő az önkormányzat. Hulladékot égetni eddig is tilos volt. Sok zöldhulladék-égetésről szóló önkormányzati rendelet úgy van megfogalmazva, hogy tűzgyújtási tilalom idején tilos égetni. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a katasztrófavédelem weboldalát: https://katasztrofavedelem.hu/, ahol egy Magyarország térképen pirossal vannak jelölve azok a területek, ahol éppen tűzgyújtási tilalom van. Jelenleg Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Ha az önkormányzati rendelet tiltja a tűzgyújtási tilalom idején az égetést, akkor nem szabad a kertben égetni, még akkor sem, ha nincs a kert kétszáz méteres közelében erdő.

Ahol szabad égetni, ott mindenkit arra kérünk, hogy legyen oltóvízként néhány vödör víz, vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag a közelben, illetve egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet. Ha feltámadna a szél, az égetést abba kell hagyni.

– adja tájékoztatásképp Mukics Dániel tűzoltó alezredes szóvivő, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól

Ezek után nézzük sorra a leggyakoribb problémákat!

Nem égetés, hanem füstölés van

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a lakosság túlnyomó többsége avarégetés címszó alatt egésznapos füstölőajnokságot tart. Igen gyakori probléma, amikor a nedves lombot és gallyakat próbálják szakszerűtlenül meggyújtani, majd mivel nem gyulladt be, magára hagyva hagyják füstölögni az egész kupacot. Sokszor teljesen felügyelet nélkül. Viszont így a völgyekben és nagyjából mindenhol megül a füst, főleg ha semm ilégmozgás nincs egy tikkasztó nyári napon.

Azt is fontos tudni és érteni, hogy attól hogy légköri aszály van és tikkasztó meleg, a gallyak nincsenek átszáradva a legtöbb esetben! A nedves növényi részek meg nem tudnak begyulladni.

Száraz füves részek

A tűzrakó helyek körül gyakran száraz a gyep, szárazak a füves placcok, ezáltal rendkívül gyúlékonyak is. Megtörtént eset pár éve, amikor szerkesztőségünktől pár háznyira egy idős asszony meggyújtotta a száraznak tűnő gallyakat és a komplett füves száraz gyepszerűség azonnal lángra kapott, a tűz gyorsan terjedt és egyik sarkán már elérte a szomszédos telek fóliaházának csücskét. A tűz nem játék és sokszor kiszámíthatatlanul gyorsan terjed, így nem érdemes kísérletezni vele.

Az oltásban kezdetben seprűvel próbálta a tüzet oltani, ami nem hozott megoldást, majd több szomszéd egyszerre vízzel kellett lelocsolja a tüzet.

Egy ártatlan eldobott csikk

Szintén gyakori probléma, amikor autókázás közben kirepül az ablakon az el nem nyomott, még parázsló cigicsikk és landol egy száraz árokparton. A legkisebb szikra is képes hatalmas tüzet csinálni, így dohányosként is legyél felelős a környezetedésrt és embertársaidért.

De mi csak szalonnát sütöttünk!

A rosszul begyulladt kemencéből, a szalonnasütő helyekből vagy akár a grillezőből kiszálló pernye nem minden esetben alszik el, amikor földet ér. Ha pont úgy érkezik, hogy még izzik, akkor könnyen begyújthat vele bármit.

Tehát mi a baj az avarégetéssel? Sokszor az, hogy nem gondolunk előre és felelőtlenül teszünk meg, rutinszerűen dolgokat.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.