Dark Mode On / Off

Így ne öld meg a fenyőfád: A földlabdás fenyő ápolása

Környezetvédő vagy és inkább élő fenyőt vennél a kivágott helyett? Íme pár tipp, hogy túlélje a karácsonyt! Földlabdás fenyő ápolása.

A földlabdás fenyők általában nagyon megsínylik a karácsonyt a meleg szobában, ezért nem árt, ha tudod, hogyan kell ápolni őket az ünnepek alatt és a kiültetést is hogyan célszerű tenni.

Nézzük is sorra!

Díszítésig tartsd hűvös (lehetőleg fagymentes) helyen, mint például az erkély, fűtetlen garázs és a szobába fokozatosan vidd be, előbb a garázsban vagy a folyosón tárold. Így nem sokkolja a fát a hirtelen hőmérséklet különbség. A legtöbb esetben a hirtelen hőmérsékletváltozás az, ami a problémát eredményezi, szinte sokkot kap a növény és ledobálhatja akár a tűleveleit is.

Gondolj bele a fenyők mit szeretnek és a lehetőség szerint ezt add nekik a szobai körülmények között is. Tartsd a legtávolabb a kandallótól, fűtőtesttől. A legjobb ha a szoba leghidegebb pontján helyezed majd el.

Az élő fenyőt ne fújd le műhóval, bármennyire is kecsegtető ötletnek tűnik! A műhó elzárja a fa lélegző leveleit, eltömíti gázcserenyílásait, ráadásul a benne lévő anyagok károsítják a tűleveleket.

Ha olyan helyen veszed az élő fenyőt, ahol vissza is váltják, akkor még inkább vigyázz a fára, mert a sérült növényeket nem veszik ám vissza!

Mindig kevés vízzel öntözd be a fenyőfának a talaját és tartsd nyirkosan, hogy a megfelelő páratartalom is meglegyen neki a meleg szobában.

Vízkereszt után szedd le róla a díszeket és kezd fokozatosan a hideghez szoktatni. Ahogy behoztad, még óvatosabban először a hűvösebb folyosóra, lépcsőházba, majd a még hűvösebb garázsba vidd ki és csak a fagyok elmúlta után ültesd ki a kertbe.

Hallgass bele a műsorba!

Karácsony előtti kiskerti teendők

Kiültetés előtt fontos, hogy rendesen öntözd be pár héten keresztül, hogy a gyökerek új életre keljenek. A cserépből, konténerből óvatosan vedd ki, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg, majd a földlabda másfélszeresének megfelelő gödörbe tegyél komposztos földet vagy örökzöldekhez való talajkeveréket és erre állítsd rá a fenyőfát.

Kiültetéskor a fa gyökérnyaka a talajfelszínnel legyen egy szintben.

Kiültetés után is egy ideig tartsd a talaját nyirkosan, hogy könnyebben begyökeresedjen.

Borítókép: Pexels/freestocks.org

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×