Dark Mode On / Off

Hogyan válasszunk díszfát meglévő kerthez?

hogyan válasszunk díszfát

Amikor azzal a kérdéssel fordulnak hozzám, hogy hogyan válasszunk díszfát már meglévő kerthez, akkor először is mindig kérdezek és kérdezek. Nincs egyértelmű válasz, amit előrántunk a kalapból.

A helyes díszfa választáshoz tehát sok alapvető kérdést kell először körbejárni, így az első a faválasztásnál mindig a célok és a mikroklíma ismeretének összegyűjtése. Jó esetben egy kertészetben is megkérdezik ezeket, amikor segítséget kérünk a fa kiválasztásánál.

Mi a kérdés mindig?

  • Milyen talaj van a kertben?
  • Milyen fekvésű a kert?
  • Vannak-e fagyzúgos részek vagy mind széltől védett, inkább “mediterráni mikroklímájú”?
  • Mennyi az éves csapadék?
  • Mi a fa fő funkciója?

Ha már a kérdésekre választ kaptunk

Ebből az egyik fő szempont a díszítőérték lesz a következőkben. A díszítőértéket abban lehet lemérni, hogy az adott kert alaphangulatába mennyire illik bele az adott növény. Akkor döntünk jól, ha olyan díszfát választunk, mely nem tájidegen. Ez alatt azt értjük, hogy egy dimbes-dombos „lomboserdő hatású” kertbe ne akarjunk télálló pálmát ültetni, mert megtöri a kert egységét. Ugyanez igaz egy mediterrán hangulatú kertre is, ne ültessük tele oda nem illő japánjuharral, mert a növények habitusa dönti el, hogy milyen kertekbe ajánlott, és milyenbe nem. Ha magunk nem tudunk dönteni, ne féljünk szakembert megkérdezni!

A lombszíneződés és a virágzás is fontos szempont. A fák díszítő értékét   nagyban befolyásolja, milyen a virágzáskori színe és milyen az őszi lombkorona.  A jellegzetes, látványos lombszínű díszfákat (és díszcserjéket is) érdemes kiemelt helyre ültetni, ahol gyakran gyönyörködhetünk benne. A színek akkor emelkednek ki a legjobban, ha kontrasztnövényben is gondolkodunk egyúttal: itt a császárfa lila virágait élénken kiemeli a mellette húzódó sárga lombkorona.

Természetesen nem elhanyagolható tényező a klíma és a talaj milyensége sem. Ezek az adatok növényenként és fajtánként változó, így ez egy nehezebb kérdés. Ha esztétikailag kiválasztottunk pár díszfát, akkor utána jöhet a részletes tanulmányozás, vajon az én kertemben jó helye lesz?

Ha az első kérdésekre jól válaszoltunk, akkor várhatóan egy szakember megfelelő fajt vagy fajtát tud javasolni, amiben sok évig gyönyörködhetünk.

Hogyan válasszunk díszfát tehát? Szedjük össze az ismereteinket és annak tükrében döntsünk elsősorban. Nem minden fa (és cserje és más növény sem) fogja jól érezni magát és akkor egyrészt kár érte pénzt kiadni, másfelől messze nem azt a díszítő értéket fogja adni, mint várnánk.

A talajadottság az döntő lehet, mert egyes fajok a savanyú talajokat kedvelik és ha nem tudjuk megoldani a folyamatos savanyítást, akkor ez is egy fontos információ lesz hosszútávon.

Egyes növények nagyon fagyérzékenyek (pl. eleinte a rhododendronok, magnóliák, gránátalma….) és a fagyzúgosabb kertekbe ezért nem szoktuk javasolni vagy takarni kell télen.

A funkció tekintetében meg nagyon nem mindegy, hogy az ültetés célja! Ha árnyékot adót keresünk, akkor ne léha lombozatú fában gondolkodjunk. Ha kevés az időnk, akkor a nagyon szemetelő fajokat is mellőzzük.

Borítókép: Unplash

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×