Dark Mode On / Off

Február végéig lehet szavazni az Európai év fája verseny jelöltjeire

év fája 2020 júdásfa Mélykút

Az európai megmérettetésen Magyarországot a mélykúti templomdombon álló mintegy 250 éves júdásfa képviseli.


A tizenegyedszer meghirdetett versenyen két fára szavazhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozza nyilvánosságra a szervező Environmental Partnership Association (EPA).

A jelöltekre a https://www.treeoftheyear.org/vote internetes oldalon lehet voksolni.


A mélykúti júdásfát – valószínűleg – az ott szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal a Vajdaságból, és ültették el a település templomának északi oldalán az 1760-70-es években. Érdekesség, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros mértani középpontján helyezkedik el. Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település jelképévé vált.

Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott ember kertjében él tovább, ezzel összekötve a múltat a jelennel, és a település egykori lakóit egymással szerte a világban – olvasható a fa történetéről a felhívás honlapján.


Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet, legutóbb, 2019-ben, a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafával. Tavaly egy erdei fenyő győzött, amely a Cseh-Morva-fennsíkon egy sziklanyúlványon él.

Ajánlott cikkek