Dark Mode On / Off

A tőzeggel borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét

Az aszfalt helyett erdőterületről származó talajjal és növényekkel borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét, de legalábbis csökkenti az autoimmun betegségek, úgy mint gyulladásos bélbetegségek, 1-es típusú diabétesz, ekcéma és asztma kialakulásának kockázatát – állapították meg finn és cseh kutatók.


A Science Advances című folyóiratban publikált tanulmány szerint a városiasodott területeken élő gyerekek kevésbé kerülnek kapcsolatba olyan természetes anyagokkal, mint a por, föld, vagy pollen, amelyek viszont biztosítanák az immunrendszerük megfelelő érését. Esetükben – a kutatók elmélete szerint – emiatt lehet magasabb az autoimmun betegségek előfordulási aránya.

Bizonyításul a kutatók eltávolították az aszfaltot két finn nagyváros több napközi otthonának játszóteréről és a helyére erdőkből származó tőzeget fektettek le, valamint bokrokkal és mohával gazdagították a területet. A gyerekek onnantól kezdve ezen a zöldterületen játszottak, amikor kint voltak a szabadban.


A szakemberek 28 nap alatt 75 főt teszteltek. Eredményeik szerint a gyerekek mikrobiomjának – az emberi bőr felszínén és testüregeiben élő hatalmas számú mikroorganizmus – jelentős gyarapodása mellett, a kutatók pozitív változást észleltek bizonyos proteinek és sejtek (pl. gyulladásgátló citokinek) esetében, ami a jóval erősebb immunrendszerrel rendelkező embereknél jellemző.

A szakemberek szerint ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy az ilyenfajta környezeti változtatások jótékony hatással vannak a gyermekek egészségére.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×