Dark Mode On / Off

A cigánycsuk az év madara 2021-ben

cigánycsuk

A cigánycsukot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az MME 1979-ben indította el az “Év madara” akciót, amelynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A lakosság 2020-ban három fajra szavazhatott: a cigánycsuk mellett a kis őrgébicsre és a sordélyra – olvasható a közleményben.
A szavazáson győztes cigánycsuk a mezei verébnél kicsit kisebb méretű madár. A hím feje, torka és háta fekete, begye és melle rozsdavörös, széles nyakfoltja, keskeny szárnycsíkja és farkcsíkja fehér.
A sík, domb- és hegyvidékek nyílt, gazos-bokros területek jellegzetes madara.   Rövid távú vonuló, a telet az európai és észak-afrikai Mediterráneumban tölti. Tavasszal az első példányok korán, február végén és márciusban megérkeznek, egyes példányok át is telelhetnek.
A természetvédők közleménye szerint a magyar állomány az elmúlt két évtizedben 54 százalékkal csökkent, mostanra nagyjából 200 ezer párra tehető. Megfogyatkozása hátterében a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása, továbbá a növényvédőszerek okozta rovartáplálék-hiány áll.

Annak érdekében, hogy ez a folyamat megállítható és megfordítható legyen, az MME szerint elsősorban olyan természetkímélő gazdálkodási módszereket kell szélesebb körben alkalmazni és az Európai Unió agrártámogatási rendszerén belül finanszírozni, mint a mezőgazdasági táblák szegélyének kezeletlenül hagyása, a gyepek és gazosok égetésének további tiltása.

Kép: Wikipédia

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény