Dark Mode On / Off

Virágoztass árvácskát a balkonon!

Amint az egynyári és balkonnövények elkezdenek fázni, hamar leromlik állapotuk is. Ilyenkor az ősszel díszítő idénynövényekre cseréljük őket, melyek között az egyik legismertebb az árvácska.

Az árvácska akár a téli időszakban is szépen mutat, meleg teleken gyakorlatilag kihúzza tavaszik a balkonon. A tartós fagyokat és havat nem viseli egy könnyen, de a városokban, védettebb helyeken gyakorta látni decemberben is virágos árvácskákat.

A színválaszték szinte határtalan, egyre több termelő hozza ki a piacra a legkülönfélébb fajtáit. A szemes fajták mellett lehet találni cirmosakat, és egyszínűeket is, de a fodrosvirágúak is egyre ismertebbek.

A 19. században kezdődött az árvácskaláz, az addig ültetett háromszínű árvácskát (Viola tricolor) egy altáji és egy dél-európai fajjal keresztezték. A keresztezett fajnak több előnye is van, pl. a virágai jelentősen nagyobbak, hosszabb a virágzási idő, fagytűrőbb a korábban elterjedt vadárvácskánál. Ahhoz, hogy a téli fagyokat ténylegesen átvészelje, késő ősszel (időjárástól függően október, november hónapban) ajánlatos lassan rothadó (pl. fenyő) lombokkal, valamint földdel takarni a töveket.

Tudtad?

Az ehető virágok közé tartozik. Ízük enyhén mentás; de elsősorban nem ezért, hanem díszessége, mutatós jellege miatt használják őket egyes hidegtálak, illetve gyümölcsételek díszítésére.

Ti milyen növénnyel párosítanátok a téli balkonládákban?

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×