Dark Mode On / Off

Szicília varázsa kertünkben

A színek, a napsütés, virágpompa és édes gyümölcsök – már csak egy homokos tengerpart hiányzik.

Ki ne szeretné a varázslatos mediterrán világot, a színek csodálatos sokféleségét és az úton útfélen elénk táruló gyümölcsök látványát? Biztos mindenki ilyenkor becsukja a szemét és maga elé képzeli ezt a világot, de mi lenne, ha egy szeletet hazavinnénk belőle?

Sok olyan mediterrán dísznövény van, ami hazánk éghajlatát is bírja, és előszeretettel használjuk is őket, csak nem tudunk arról, hogy a helyes színösszeállítással, elhelyezéssel akár egy tengerparti szálloda hangulatát is megteremthetjük. Akár a kertben vagyunk, akár a jó meleg lakásban, mindkét helyre megvan a megoldás: válasszunk olyan növényeket, amik teleltetése kevés gondot igényel, könnyen tarthatók és magunk is termésre vagy virágzásra bírhatjuk.

A mediterránból származó növények legfőbb erénye a gazdag szín és fajválaszték, de a hátránya is valahol ebben keresendő. Számos kertészetben kaphatjuk meg ezeket a növényeket, de megfelelő tájékoztatás hiányában örömöt keveset találunk benne, mert sokszor már a teleltetés során problémák adódnak. Ahhoz, hogy évről-évre gyönyörködhessünk bennük, kérjük ki szakember tanácsát az ápolás, teleltetés és felhasználás tekintetében.

Ha a kertet szeretnénk átvarázsolni, akkor keressünk egy déli fekvésű, széltől és fagytól mentes helyet és elkezdhetjük a munkálatokat. Építhetünk tavat is akár, de ne feledkezzünk meg arról sosem, hogy akkor lesz igazán természetes hatású a tó és környezete, ha minden részletre odafigyelünk. A nagy sziklák közé rejthetünk el vízesést, szökőkutat is. A növények összetételét előre tervezzük meg. Figyeljünk a színekre. Kitűnő választás a hortenzia (Hydrangea), fényes leveleivel és élénk színű virágaival kellemes színfolt lesz. Tehetünk mellé csodaszemet (Cineraria), vagy akár egy terrakotta cserépben papagájvirágot (Strelitzia) is. Szintén kellemes hangulatot ad a waxvirág (Hoya), a különböző trópusi gyümölcsök – citrom, mandarin, koktélnarancs, narancs, banán, gránátalma, kumkvat (Fortunella), vagy a futó szandevilla (Mandevilla sandeville).

Akár kertbe, akár lakásba a rattan, fonott és a vízijácintból készült bútorok nagyon jó párosítások, mert egy meleg és nyugodt hangulatot árasztanak.

Papagájvirág

A papagájvirág színpompás virága. Hosszú hetekig gyönyörködhetünk benne, ősszel visszahozva a lakásba nagy leveleivel díszít, melyek fénye enyhén ezüstös színű.

Hortenzia
A zöldtől a kéken át a rózsaszínű virágig minden árnyalatot megtaláljuk a hortenziák között. Virága hosszan tart, utána főleg nagy, sötétzöld leveleivel díszít. Nyáron sokszor öntözzük nagy melegben.

Csodaszem

Kék, rózsaszín és sötétbordó színekben találjuk főképp. Nevét is érdekes szemfoltjáról kapta, ami minden esetben kivilágosodik. Tömött virágzatban nyílik, jó pár hétig igen mutatós.

Ajánlott cikkek