Dark Mode On / Off

Uniós ügynökség: a glifozát nem jelent elfogadhatatlan kockázatot az egészségre és a környezetre

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nem azonosított kritikusan aggályos területeket az emberekre és állatokra, illetve a környezetre jelentett kockázat tekintetében a gyomirtóként hasznosított glifozát hatóanyag-szakértői felülvizsgálata során – olvasható az uniós szervezet friss jelentésében.


Az Egészségügyi Világszervezet által potenciálisan rákkeltőnek minősített növényvédőszer használatának jelenlegi engedélye az EU-ban december közepén jár le, ezt követően a tagállamoknak kell dönteniük a további engedélyezéséről. Ausztria 2019-ben betiltotta a glifozát használatát.
Tavaly az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) elvégezte a glifozát kockázati értékelését, és arra a következtetésre jutott, hogy az nem felel meg a rákkeltő, mutagén vagy a reprodukcióra káros anyagként besorolás tudományos kritériumainak. Az EFSA a glifozátra vonatkozó uniós kockázatértékeléshez az ECHA veszélyességi besorolását használta fel.
A hivatal tanulmánya szerint a vizsgált kockázatok nem olyan nagyok, hogy továbbiakban meg kellene tiltani a glifozát használatát, viszont felhívta a figyelmet: bizonyos területeken adathiány észlehető. Például nem sikerült teljes mértekben felmérni a glifozátnak a fogyasztók táplálkozására és a vízinövényekre gyakorolt hatásának kockázatait.  

Forrás: MTI / Kép: PExels

Ajánlott cikkek

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.