Dark Mode On / Off

Tövises szépségek a Füvészkertben

MKOE Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és -vásár – Ujréti Endre és Sajti Sándor emlékkiállítás

Az amerikai földrészek kietlen sivatagjainak, félsivatagjainak szomjazást tűrő növényei a kaktuszok.

Fegyverzetük, mely egyben a növény szépségét is adják, a töviseik. Tövisek védik a növényt környezetük káros hatásaitól, és mikor a kaktuszok virágba borulnak, minden növénykedvelő elismerését kivívják!

Nagyságukat, formájukat tekintve a kaktuszok hihetetlenül változatosak: vannak oszloposak, gömbök, óriások és törpék. Nem csak dísznövények, de az embert is szolgálják: Közép- és Dél-Amerika lakosainak élő kerítései, a testükben felhalmozott víz szomjoltó a sivatag vándorainak, gyümölcseik pedig üdítő csemegék.

A kaktuszok sok más szárazságtűrő növénnyel együtt élnek a természetben, melyek nem kaktuszok ugyan, de szúrós megjelenésük, vizet tároló leveleik és száraik hasonlatossá teszik ezeket a kaktuszokhoz. Ilyen növény az agávé is, melyet hazánkban sokan alkoholos párlatáról, a tequiláról ismernek.

Ezen különleges, egzotikus növények sokaságával találkozhatnak mindazok, akik ellátogatnak 2015. május 15. és 17. között a budapesti ELTE Füvészkertbe, a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének szervezésében megrendezett kiállításra!

A tövisekbe burkolózó kaktuszokon túl a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos egyesületének tagjai különleges pozsgásnövényeiket is felvonultatják, továbbá vendégkiállítóként a debreceni Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság és a Magyar Orchidea Társaság bromélia szakcsoportja is hozzájárul rendezvényünk színesebbé tételéhez szárazságtűrő Tillandsiá-k bemutatásával. Tavaszi kiállításunk két nemrég elhunyt szakembernek, gyűjtőtársnak állít emléket: Ujréti Endrének, a dinnyekaktusz nemzetség elismert szakértőjének, valamint a gyulai Sajti Sándornak, a csupaszkelyhű-kaktuszok és kavicsvirágok nagy tudású ismerőjének, a hazai kaktuszos élet meghatározó alakjának.

A kiállítás szombati napján szakmai előadások, vasárnap pedig a gyermekeknek kaktuszültetési foglalkoztató nyújt további kikapcsolódási lehetőséget!

A háromnapos kiállításra és vásárra mindenkit szeretettel vár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete!

Helyszín: ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés u. 25.

Időpont: 2015. 05.15-17-ig

Nyitva tartás: 9.00 – 17.00

Jegyárak:

Felnőtt jegy: 1.000 Ft/fő

Diák vagy nyugdíjas: 500 Ft/fő

Családi jegy: (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig) 2.000 Ft

További információ: http://kaktuszgyujtok.hu/

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.