Dark Mode On / Off

Te kinek szurkolsz a Nemzeti Lekvárversenyen?

Hamarosan kiderül, kié a legjobb szörp és lekvár, a jelentkezésre még két nap van csupán.

Március  23-án tartják a 2. Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyt Soltvadkerten a Lantos Borházban. A tavaly első alkalommal megrendezett szörpverseny után idén a lekvárok is megmérettetik magukat, házigazda a tavalyról már ismert Molnárné Kárász Rita, aki maga is kistermelőként szörpöket és lekvárokat főz. A helyszínt a Lantos Borház biztosítja.

A versenyre kizárólag regisztrált magyar kistermelők, kisüzemek nevezhetik be termékeiket.

A szörpöknél gyümölcs és gyógynövény, a lekvároknál gyümölcs és különleges minőségű gyümölcslekvár, valamint speciális alapanyagú különlegességek kategóriában lehet nevezni.

A rendezvényről és díjátadó Soltvadkerti Gasztronapról további képeket a képre kattintva érhetsz el

A verseny megálmodója Molnárné Kárász Rita, aki gyermekei és férje számára kezdett először szörpöket, lekvárokat készíteni, méghozzá a kertjében maga által termelt alapanyagokból, igazi „nagymama-receptek alapján”. A sikeres „bemutatkozás” óta először mellék-, majd főállásban alkotja meg különböző termékeit, elsősorban a prémium szegmensben. – írja az Agrotrend magazin.

Az értékesítés nehézségeit megtapasztalva ismerte fel, hogy országos, magas színvonalú versennyel lehetne segíteni a kistermelőket.

A nemzeti szörpverseny kezdeményezése mellé a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is odaállt, mellettük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) is szakmai kapcsolatban állnak. A verseny fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A magyar kézműves szörpkészítmények első mustráját Soltvadkerten rendezték meg, a verseny részvételének feltétele volt, hogy csak engedéllyel rendelkező, hagyományos technológiával előállított kistermelői vagy kisüzemi tételekkel lehetett nevezni. A szervezők további fontos feltételnek írták elő, hogy a szörpök alapanyaga kizárólag kézzel szedett magyar gyümölcs vagy gyógynövény lehet. A zsűrit országosan és nemzetközileg is elismert szakemberek alkották, akik közül többen a gyártásban is kimagasló munkát végeznek. A vizsgálóbizottságban részt vett a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjas tagja, egy sommelier, egy gasztroblogger, egy nemzetközi díjas cukrász, valamint egy nemzetközi borbíráló. A munkát segítették még az élelmiszeriparban jártas értékesítési szakemberek, szakoktatók. – írja az Agrotrend.hu

A 2017-es, még csak szörpöket értékelő versenyre 101 terméket neveztek az ország különböző vidékeiről – idézi fel a szervező, aki kiemeli, hogy a szemlének fontos marketingértéke is van, hiszen a jó minőségű készítményekről – a vásárlók mellett – az élelmiszeripari termékeket forgalmazó vállalkozások, éttermek is tájékozódhatnak.

Az idei évben a „Legjobb gyógynövény szörp”, a „Legjobb gyümölcsszörp”, a „2018-as Év Szörpje”, a “2018-as Év Lekvárja” és a „Bács-Kiskun Megye Szörpje 2018” megválasztására kerül sor, emellett négy különdíjat is kiosztanak a benevezett szörpök és lekvárok között.

A korábbi kiírási feltételek nem változtak, továbbra is regisztrált kistermelők, kisüzemek hagyományos technológiával készített termékeit várják.

– Bízunk abban, hogy idén még többen jelentkeznek a magas szintű szakmai megmérettetésre, a versenyre beküldött és megmaradt készítményeket a verseny szabályzati idő lejárta után pedig rászoruló gyermekeknek ajánljuk majd fel – teszi hozzá Molnárné Kárász Rita.

Az eredményhirdetésre március 25-én a Duna-Tisza közi Agrár Expo társrendezvény keretében kerül sor, ahol a kistermelők tájékoztatására szakmai fórummal is készülnek. A díjakat Font Sándor, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, Rideg László, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat elnöke és Gáspár Ferenc, NAK megyei elnöke adja át.

A Kertportál Magazin részéről Varga Szabolcs agrármérnök, növényvédő mérnök lesz a társadalmi zsűri tagja.
Szabolcsnak a felelős vegyszerhasználat és a homoki talajmegújító mezőgazdaság a fő szakterülete. Kistermelőként családi manufaktúrát üzemeltet. Abban látja a jövőt, hogy a megtermelt élelmiszereket helyben kell nyugati színvonalon feldolgozni, és a legkisebb környezetterheléssel értékesíteni. Az embertkímélő technológiák híve. A gyöngyösi Gloria Sublimis Borlovagrend tagja.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.