Dark Mode On / Off

Szenzációs magyar találmány

Meglepődnénk, ha a jövőben a járókelők mozgása és a napfény együttes hatása is elég lenne egy átlagos városi épület elektromosáram-ellátásához! Pedig ez lehetséges, ha a három fiatal fejlesztő által létrehozott FUTI névre keresztelt energiatermelő térburkolat prototípusát alkalmazzák. Milyen hatásmechanizmussal érhető el mindez?

Fényből és hulladékenergiaként elvesző erőforrásokból – emberi lépésekből, a kerékpárosok által kifejtett „nyomásból” és más kisfrekvenciás rezgésekből – is képes használható energiát előállítani a FUTI nevű szuperburkolat.

„Egyrészt ugyanolyan elven működik, mint ahogyan egy napelem működik a tetőn, másrészt van egy kinetikusenergia-összegyűjtő része, ami a piezoelektromosság elvén működik. Magyarán, ha rálépsz a burkolatra, tud egy kis energiát termelni” – mondja Ilyés Miklós, a FUTI projekt ügyvezetője.

Az alap a piezoelektromosság, melyről akkor beszélünk, amikor nyomás hatására bizonyos anyagokban elektromos feszültség keletkezik. A fiatal magyar feltalálók tégla méretű műanyagból készült vázra napelem-paneleket erősítettek, alá pedig a piezoelektromos lapokat. A térburkolat majd ezekből rakható ki tetszés szerinti méretben.

„Kalkulációink szerint körülbelül 12 négyzetméter az a mennyiség, például járda formájában, amit le kell ahhoz rakni, hogy egy kisebb családi ház háztartását el tudjunk látni energiával” – mondja a projekten Ilyés Miklós mellett dolgozó Sziszák Imre és Cseh József.

A FUTI tavasszal díjat nyert a Design Terminál Smart City Lab Budapest nevű pályázatán, azóta pedig a tesztelésre alkalmas prototípus is elkészült belőle, ám a gyártáshoz még nagyjából egy év fejlesztés szükséges. Egyelőre korai arról beszélni, hogy mennyiből lehet majd kihozni a gyártásérett FUTI-elemek költségét.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.