Dark Mode On / Off

Súlyos az aszály, negatív aratási rekord várható

Évtizedek óta nem látott aszály pusztít Magyarországon, az Alföldön a lesúlyosabb a helyzet. Eddig hétezer gazdálkodó 230 ezer hektárra nyújtott be kárigényt. A bejelentések alapján a legkiterjedtebb aszálykárok Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.

Az extrém hőség miatt gyorsabban érik a gabona, így az idén korábban kezdődött a kalászosok betakarítása. Az aszály negatív aratási rekordokat valószínűsít őszi árpából; Békés megyében az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd.


A kánikula miatt fokozott tűzveszély alakult ki, amely különös odafigyelést kíván a gazdálkodóktól az aratás során: a mezőgazdasági termelőknek a nyári betakarítási munkák megkezdése előtt fel kell készülniük a tűzvédelemre a munkagépek kapcsán, a betakarítás helyén és a telephelyeken.


A kritikusan száraz talajviszonyok és a csapadékszegény időjárásra való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat, ami így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, továbbá Pest és Veszprém megyére vonatkozik.

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.