Dark Mode On / Off

Női misztériumunk

A női szeszélyt sokszor félreértelmező leírások és eszményképek kísérik, pedig valójában a nők egy igen összetett rendszerben működnek, és tudatos odafigyeléssel minden nő megfejthető. Tudni kell, mi a nyitja a nőknek.

Talán nem vagyok egyedül, ha azt mondom, vannak jó és lendületes napok, vannak nyugodt elgondolkodós napok, és vannak ahol kifejezetten harciasak vagyunk, legyen szó bármiről, bárkiről. A nők élete egy hatos ciklust követ. A legtöbb leírásban csak annyit találni, hogy a hatos ciklus mindössze három fő fázisból áll: Növőhold, Újhold, Fogyóhold. Ettől természetesen sokkal összetettebb a kérdés. Ha a saját ciklusod megfigyeled, akkor az érzelmi sík alapján több részre tagolhatod a teljes ciklust. Ezen egységek elnevezései görög istennőktől származik.

Ezeket az elkülönült érzelmi szakaszokat, egységeket archetípusnak hívjuk.

Melyek ezek az archetípusok?

Hera:

A jó feleség, a tradíció, a társas kapcsolatok ápolása, a morális értékrendek betartása, a matriarchális társadalom rendszere és a világi energia képviselője. Ez az energia mindannyiunkban benne van, a nőkben az ERŐ-t képviseli.

Ha a Bach-virágterápiával összehozzuk a legfontosabb jellemzőket, akkor a Napfonat csakra energetikáját figyelhetjük meg benne, így a sárga színt társítjuk hozzá. Ha énünk Héra-részében érzünk törést, akkor a Bach terápiája szerint a Napfonat csakrához tartozó eszenciák alkalmazása ajánlott, természetesen a megfelelő probléma alapján kiválasztott eszenciával.

Athena:

A tudás, a városok építése, a karrier, a férfias erő, a kultúra és a versengés istennője. Ide tartozik még a logikus gondolkodásmód, az intellektualitás is. A kislányos énünk is ide tartozik, bár merőben eltér a fő tulajdonságoktól. Összefoglalva ennek az archetípusnak a vezérszava a CIVILIZÁCIÓ.

Bach-virágterápiával az ide tartozó érzelmi konfliktusok gyógyíthatók, így a Gyökércsakra energetikáját kell támogatni. Énünk Athena színe a piros.

Aphrodite:

A szexualitás, érzékiség, romantika, szépség, művészetek alapvető archetípusa. A test, mint templom felfogás is ebbe az archetípusba tartozik. Jele a kinyíló lótuszvirág. Összefoglalva a női mivoltunkban ez az EROS (ejtsd: erosz/érosz), így elsősorban a torokcsakra energetikáját hordozza magába. Színe a kék.

Bach-virágterápiával a torokcsakrát érintő érzelmi feszültségek gyógyíthatók, ha énünk Aphrodité része gyengül le. Az önbizalomhiány és a helyes testi énképek problémája is elsősorban énünk Aphrodite részéhez tartozik.

Persephone:

A spirituális énünk tartozik ide elsősorban, annak ellenére, hogy az archetípus alapvető kulcsszava a TÚLVILÁG. Énünkben itt jelenik meg az okkultizmus, a médium, a látomások, a halál és átalakulás, újjászületés kérdése, az álmok, a belső iránytű figyelése, a gyógyítás hatalma és a pszichikai erő. A Harmadik Szem tartozik ide a csakrák közül, így színe az indigó. Bach-terápiában is ennek a csakrának a problémáit tudjuk megoldani, így ha énünknek ez a része sérül, akkor a Harmadik Szem változásait figyeljük.

Artemis:

A vad énünk, az amazon, a kalandvágy és a vadság szeretete, a természet ősi erejének megélése mind ide tartozik. Jelszava a TERMÉSZETESSÉG. Talán az egyik legnehezebben bepárosítható csakra ide tartozik, a szakrális csakra, színe a narancs. Az ide kötődő problémák megoldására is a Bach-terápiában a szakrálcsakra adott érzelmi állapotaira érdemes koncentrálni.

Demeter:

A földanya, a generációk felnevelése, tisztaság, a menstruáció tisztító ereje, a gyermeknevelés mind ebbe az archetípusba tartozik. Jelszava egyértelmű innen már: ANYA.

Demeter színe a tiszta zöld, és a Szívcsakrát társítjuk hozzá.

Egy csakrát kihagytunk, mégpedig a Koronacsakrát. Nem véletlen. A Koronacsakra akkor működik megfelelően, ha az összes többi csakra energiája rendben van. És miért tartom fontosnak ezt kiemelni? Mert nem beszéltünk még a JÓ ANYA fogalmáról. Ha minden énünket megfelelő módon hagyjuk érvényesülni, akkor a koronacsakra jól működik, és a Nő is jól működik. A JÓ ANYA jól működik.

Mit jelent, hogy jól működik?

Sok elvárással nézünk szembe: legyen jó nő, legyen jó anya, gondos háziasszony, jó szerető, legyen néha buja, vad, és gyógyítsa meg a családot, ha “elromlik, megbetegszik”. Ehhez az kell, hogy minden énünket egyformán kiélhessük, ki-ki a maga megfelelő szintjén. A kreativitás is akkor jön elő, ha kellőképpen megélhetjük a szabad érzéseinket, hol a vadságot, hol a gondoskodó énünk.

Énünk sokfélesége miatt természetesen a jó társ elengedhetetlen. A jó társ nem zár kalitkába és engedi minden énünk kibontakoztatását. A szabadság egy nőnek kell – egészséges keretek között természetesen.

(Képen: Női mandala, 15 cm-es selyemfestéssel)

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.