Dark Mode On / Off

Nem lesz elég hazai kukorica

Hazai kukorica KSH mezőgazdaság Kertportál

Történelmi távlatban is példa nélküli az, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére, mert a hazai termés nem fedezi a belső igényeket – írja a portfolio.hu. Becslések szerint akár 2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról, miközben Magyarország hagyományosan nagy kukoricatermelőnek és exportőrnek számít.


A kukorica betakarítása csak most következik, de a kirívó aszály és a hőhullámok miatt már a nyári hónapokban is több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, vagyis a teljesen tönkrement növényeket jó esetben is csak tömegtakarmányként tudták hasznosítani a gazdák. A portálnak nyilatkozó piaci szereplők szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés.

Erre még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és jelentős, több millió tonnás export-árualap is keletkezett.
A megoldást most az import jelentheti, elsősorban Ukrajna felől, amely várhatóan olcsóbb is lesz, mint a hazai termés.


Mindeközben a búzával nem lesz gond. A búza aratása ugyan a nyár derekán befejeződött, de a KSH pontos számai még nem nyilvánosak, ám az már látszik, hogy a hazai termés bőven fedezi az igényeket. Az idei búzatermés 4 millió tonna körül alakul, amely gyenge esztendőnek számít, de figyelembe véve a malomipar 1,2 millió, a takarmányágazat 0,9-1 millió és az ipari feldolgozás 180-200 ezer tonnás igényét, valamint a vetőmag mennyiségét is, így is több mint 1 millió tonnás többlet marad, amelyet várhatóan jó áron exportálhatnak a piaci szereplők.

Borítókép: Pexels

kertportal-banner-applikacio-1
Töltsd le még ma és tervezd velünk a szezonod!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.