Dark Mode On / Off

Munkám gyümölcse – fenntathatósági program

Ahogyan az EU országaiban, úgy Magyarországon is súlyos probléma a fiatalokat érintő munkanélküliség. Minden negyedik 25 év alatti fiatal küzd nehézségekkel a munkaerőpiacon. A jelenség különösen súlyos problémát okoz a korai iskolaelhagyók és az alulképzett fiatalok körében.

A projekt  a fenntarthatóságra és ezen belül az önfenntartásra nevelés eszközével  gazdasági és szociális problémákra kínált megoldást, utat mutatva a munkaerőpiachoz, ugyanis fő céljai a résztvevő fiatalok öngondoskodó, önellátó életmódra biztatása, valamint hogy bebizonyítsa nekik, hogy a közös munkának olyan eredménye van, mely saját környezetükre és életminőségükre is hatással van.

A program helyszíne Magyarországon az Élőfalu hálózat egyik táborhelye, Gömörszőlős volt. Az ökofalu előnye, hogy a résztvevők a speciális programok mellett a szabadidőben, közös terepbejárások során láthatták, tapasztalhatták, hogy fogyasztói társadalmunk erőforrásai végesek, és az itt megvalósuló fenntartható életszemlélet és gyakorlati munka példaértékű. Az alkotás, építés, saját életfeltételek megteremtésére fordított saját erőn alapuló munka követendő példája, a fiatalok motivációját kívánta kialakítani.

A műhelymunkák keretében a résztvevők megismerkedtek az organikus gazdálkodás alapjaival, valamint alternatív, környezetkímélő technológiákkal (sörkollektoros aszaló, rakéta-tűzhely, hatékony fatüzelés, stb.), a “paraszt-wellness” fogalmával, gondozták az állatokat. A kézműves foglalkozások során megtanulták az újrahasznosítást, természetes alapanyagokból alkottak játékokat, melyeket a keleméri óvodának adományoztak. Emellett elsajátították a sajtkészítés, a lekvárfőzés, és a kenyérsütés fortélyait.


A több kicsi műhelymunka mellett legkiemelkedőbb feladatuk a napkollektoros aszalók készítése volt, melyeket a helyi közösségnek, a gömörszőlősi – valamint a keleméri Roma Önkormányzatnak adományoztak.

A fiatalok számára ezen kívül interkulturális tréningeket, valamint életviteli – és karrier tanácsadást is biztosítottunk.

A projekt Erasmus+ és a német Ewoca támogatásból valósult meg.

Szubjektiv.org

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.