Dark Mode On / Off

Modern kertet szeretne? Ez az új trend!

Egyre több modern házzal találkozunk, amikkel együtt egyre nagyobb arányban jelennek meg a modern kertek is. Ami korábban idegen anyagnak számított lakterünkben, kertünkben, ma már, anélkül elképzelhetetlennek tűnik környezetünk. De milyen hatással is van életterünkre a technológia? Vagy milyen jegyeket is visel egy modern kert? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Ha csak a modern technológiára, mint kifejezésre gondolunk, milyen színvilág, vagy anyagválaszték ugrik be elsőre? Ha a színvilágot vizsgáljuk legnagyobb arányban a szürke, fekete, fehér szín fordulna elő ötvözve esetleg valamilyen élénkebb színnel. Anyagát tekintve inkább a fémesebb anyagokkal vagy a tiszta betonnal és az üveggel találkozunk. Ez a színvilág és anyaghasználat egyre több kertben is megjelenik. Egyre több helyen találkozunk absztrakt formájú, illetve élénk színvilágú kerti bútorokkal. Egy modern kert növényágyásai már nem a megszokott hasított kövekből, vagy fa elemekből vannak kialakítva, mert a korábban természetközeli anyagokat mára már felváltották a ridegebb anyagok. A kerttervezők a modern hatást nemcsak az épített elemek anyagával, színével és formájával próbálják elérni, hanem azt igyekeznek a növények habitusával is növelni.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Mint minden kertnél, a modern kert kialakításánál is az első lépcső, a megfelelő terv elkészítése. Tervezésnél ügyeljünk arra, hogy minél letisztultabb kertet alakítsunk ki, ahol a kert stílusát erősíti a megfelelő kontrasztok kialakítása és a növényválasztás. Kontrasztot a különböző formák egymás melletiségével, a színekkel, valamint a növények formájával könnyedén elérhetünk, ha figyelmesen végig gondoljuk az elemek elhelyezését, valamint ügyelünk arra, hogy ne essünk túlzásba, és hogy ezáltal nehogy túlzsúfolttá varázsoljuk kertünket.

Egy modern kert kialakításánál igazából elengedhetjük fantáziánkat és használhatunk olyan anyagokat, amelyekkel más stílusú kertekben eddig még nem találkoztunk. Ilyen anyag például a látszóbeton, vagy a Cor Ten lemez, amelyek már anyagukban erősítik egy kert modernitását. Fokozhatjuk a hatást szögletes és egyben lépcsőzetes virágágyások kialakításával. Kertünket tagolhatjuk akár vízszintesen, akár függőlegesen, attól függően, hogy mekkora területtel is rendelkezünk, és annak milyen adottságai vannak. Amennyiben kertünk egy lejtősebb területen fekszik, támfalakkal könnyedén ki tudunk alakítani több vízszintes területet, ami ugyancsak erősítheti kertünk modern jellegét, hiszen ha látszóbetont használunk a földtömegek megtámasztására, annak rideg anyagával ellentétet állíthatunk fel a fűfelület, vagy a növények lágyságával.

Válasszunk extravagáns elemeket!

Nemcsak a kerti elemek anyagával és formájukkal érhetünk el meghökkentő hatást, hanem a megfelelő színválasztással, valamint megvilágítással. Kertünkben elhelyezhetünk olyan elemeket, mint például egy válaszfalat vagy kerti bútort, melynek színe a megszokottnál sokkal élénkebb, rikítóbb. Növények habitusát kiemelhetjük különböző földbesüllyesztett vagy alap-, illetve absztraktformájú (kocka, gömb) világítótestekkel.

Láthatjuk mennyi eszközzel érhetjük el egy kert modern jellegét, viszont ügyeljünk arra, hogy ne zsúfoljunk mindent össze egy térben, mert azzal csak egy olyan kertet tudunk kialakítani, ami nyugtalanságot fog sugározni felénk, és így elveszíti a kert a valódi stílusát, ahová a stresszes munkanapok elől visszavonulhatnánk.

A teljes cikk elérhető Partnerünknél: ITT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.