Dark Mode On / Off

Málna metszése ősszel

málna metszése ősszel

A Gyakori kérdések listáját a leander mellett a málna és más bogyósok metszése iránti tudásvágy szaporítja ilyenkor. A málna metszése ősszel mindig aktuális, főleg ha nyári termő málnánk van. Nézzük a legfontosabb paramétereket!

A málna metszésénél egy fontos dolgot mindenképpen már a metszőolló kézbe fogása előtt gondoljunk végig. Nyáron termő vagy ősszel termő málnánk van?

A nyáron termő és az ősszel termő málnát eltérően kell metszeni, míg egyiknél a hajtások válogatása a cél, addig a másiknál a tavaszi komplett visszametszés az, amelyik a célravezető lesz.

Nyáron termő málna metszése ősszel

Mivel most ősz van, így kétségkívül a nyáron termő málnák metszése lesz aktuális.

A nyáron termő málna esetében a a kétféle hajtást kell megkülönböztetnünk. Az egyik a más elbarnult, fásodott és idén termést hozó hajtás, a másik a zsenge, friss zöld színű hajtás, mely ebben az évben még nem termett.

A zöld mindig az azévi hajtás, míg a barna az előtte évi. A metszéskor a fásodott barna hajtásokat kell tőből kimetszeni éles metszőollóval.

A következő évben a zöld hajtásokon lesz majd a termés, így ezeket hagyjuk beérni.

A zöldek közül akkor vágjunk csak ki, ha esetlegesen növényvédelem miatt szükségét érezzük.

Az ősszel termő málnák

Viszonylag ritkán találkozni ezzel a fogalommal, pedig már a kertészetekben is kaphatóak a nyár végén és ősszel termő málnák. Az őszi málna minden esetben az új hajtásokon terem, így ősszel nem is szokás visszavágni. Az őszi málnát mindig tavasszal vágjuk vissza, ráadásul itt nem is kell a hajtások között válogatni, hanem teljesen tőből távolítsuk el az összeset. Idővel ki fog hajtani, friss hajtásain azév őszén lesznek a termések.

Mi a helyzet a folytontermő málnafajtákkal?

A folytontermő málnafajtákra is gondolni kell ha metszésről van szó. A folyton termő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy a csúcsán hoznak termést majd az első szezonjuk őszén. Majd a második évük tavaszán oldalirányban, ugyanezen vesszők alsó kétharmadán. Ebből adódik, hogy metszéskor nem lesz igaz rá a nyáron vagy az ősszel termő málnák emtszésmódja.

A folyton termő málnák letermett vesszőinek a végét metsszük csak le, egészen addig, ahol még volt rajta gyümölcs. Ez nagyjából olyan méteres magasságnál van. A folytontermő málnákat érdemes felfuttatni, kötözni támrendszerre is. A fiatal vesszőket kötözzük fel a támrendszerre.

Ha a folytontermő málnát ősszel a termésérés után teljesen visszametsszük, nagy kárt nem csinálunk, ellenben a tövek csak egyszer fognak teremni. Természetesen gyökérről ugyanúgy tavasszal ki fognak hajtani, így ha elrontottunk valamit, hamar regenerálódik.

Rossz idő jár a málnatermesztésre

Gyakori kérdések között szerepel szintén az a kérdés is, hogy miért nem hajt ki egyik évről a másikra a málna? Sokan azt hiszik, hogy a metszéssel tették tönkre, viszont ez nagyon ritka eset. A málna esetében és lassan más bogyósgyümölcs esetében is országos jelenség már, hogy a tövek kezdenek kipusztulni. Ahogy változik az időjárás, egyre nagyobb az aszály, még az öntözött területeken is egyre nagyobb kihívást jelent a málna megtermelése. Évek óta, szezonról-szezonra a hírekben is megjelenik, hogy veszélyben a hazai málnatermesztés. Sajnos ez nem egyedi eset. Tápanyagok helyes utánpótlásával, rendszeres öntözéssel azért még házikertben is megnevelhető, de egyes országrészekben, mint a homoktalajos alföldi tájak már nagy küzdés évek óta a termesztése. Mi, saját gazdaságunkban talajtakarással tudjuk fenntartani, de a légköri aszálynak köszönhetően sokszor a termés szó szerint rásül a tövekre, melyet megfelelő öntözés mellett sem tudunk feltétlenül megakadályozni.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×