Dark Mode On / Off

5 tipp: Mivel dobjuk fel lakásunkat?

lakásdekor-ötletek

Végre befejeztük az építkezést, és beköltöztünk a házba, örülünk, hogy vége a hercehurcának. Már kicsit le is csillapodtak a kedélyek, a helyére került az utolsó – a függönyhöz színében passzoló- kék párna is, amikor rájövünk, hogy valami hiányzik. Mivel dobjuk fel lakásunkat? Gyerekek megvannak, zsivaj megvan, a személyes tárgyak sem hiányoznak. Mégis olyan unalmas a lakás. Vajon miért?

Tervezéskor sokan esnek abba a hibába, hogy minden tökéletesen passzol mindenhez. A laminált padló ugyanolyan színű, mint a konyhapult és az étkezőasztal. A széken lévő kárpit teljes összhangban van a kanapéval, a függöny a párnákkal. Az enteriőr tökéletessége ugyanakkor nemhogy melegséget hoz az otthonba; épp ellenkezőleg: egy lakberendezési újság címlapján érezhetjük magunkat, mégsem leszünk tőle boldogok.

Mivel dobjuk fel lakásunkat? Van-e olyan utólagos megoldás, ami a koncepciónkat megbontja, és a tökéletlenségével egy kis otthonosságot, színt visz az életünkbe? Persze, hogy van! Segítek pár példával:

Dekor-falfestés

Számos szakember, illetve művész szolgáltatásai között megtalálható az utóbbi évek egyik feltörekvő divatos irányzata, a dekor-falfestés. A festés lényege, hogy több színt használva a felületet texturálttá tesszük, így különböző hatású falfelületeket hozhatunk létre. Lehet ez egy elegáns, csillogó mintázat, de akár egy kopottas, a felújítatlan századfordulós lakás hangulatát idéző, falszakasz. A lényeg, hogy a kevesebb több! Inkább csak 1, maximum 2 falon használjuk ezt a technikát.

kép: Lakatos Krisztián

Óriás-poszterek

Reneszánszukat élik az egész falat beborító poszter-tapéták. Látványos, és egyszerű utólagos megoldás a tér izgalmasabbá tételére. Óriási a választék, a dzsungeles mintától kezdve, a geometrikus formákon át egészen Frida Kahloig.  Gyerekszobába pedig még kézenfekvőbb, hogy az időigényes falfestegetés helyett egy jópofa, mintás tapétát tegyünk.

Térelválasztók

Utólagosan is egyszerűen beépíthető a legtöbb térelválasztó. Ne a könyvespolcos megoldásra gondoljunk, inkább valami légiesebb, de stabil megoldásra, ami lehet fából, de akár fémből is. A minta- és a színválaszték határtalan, és a funkción kívül egy kis extrát is csempészhetünk be vele a lakásunkba.

mivel dobjuk fel lakásunkat
kép: Metal + Design

Világítótestek

Egy csillár, vagy egy falikar viszonylag egyszerűen lecserélhető, és ha megfelelő darabot választunk, akkor szó szerint lakásunk fénypontja lehet. A feltűnőbb daraboknál is figyeljünk arra, hogy arányaiban passzoljon a lakóegység méretéhez, ne legyen túl nagy, de túl kicsi sem. Egy új állólámpához pedig még egy – a kanapé végében lévő- konnektor is megteszi, és máris feldobtuk vele a nappalinkat.

Makramé

Az örök klasszikus, ami időközönként újra feltűnik a lakberendezési piacon. A csomózásos technikával készített fali díszek ugyanúgy feldobják otthonunkat, mint az anyáink/nagyanyáink idejéből ismert virágtartók. Ne feledjük itt sem, hogy válasszunk az alapkoncepciónktól kicsit eltérő színt, hangsúlyozva ezzel is a mozgalmasságot.

mivel dobjuk fel lakásunkat
Ötletek: KEKinterior
Kép forrás:

További lakberendezési cikkeket itt és itt találtok.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény