Dark Mode On / Off

KSH: nagyot emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

termelői árak növekedése

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 61,0 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, az emelkedés üteme az augusztusi 2,2 százalékpont után 8,1 százalékponttal ugrott meg – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.


Az állati termékek árának 55,0 százalékos emelkedésével az élő állatok és állati termékek együtt 64,3 százalékos éves emelkedést mutattak. A élő sertések felvásárlási ára a tavaly szeptemberinek majdnem duplájára, 99,7 százalékkal nőtt. A tej ára 64,8, a tojásé 51,7 százalékkal nőtt nyárhoz képest.


A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára átlagosan 59,5 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberinél. A legnagyobb élénkülést az olajos növények árának felszökkenése mutatta. Egyedül a zöldségfélék áremelkedése lassult le szeptemberben: a 39,8 százalékos éves drágulás 4,2 százalékponttal mérsékeltebb az augusztusinál.

Mielőtt ezen a híren felhúznád a szemöldököd, hamarosan hozzuk a háttérben rejlő okokat is! Mert semmi sincs véletlenül!

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.