Dark Mode On / Off

Közeledik az első Szörpverseny!

Idén kerül először megrendezésre Soltvadkerten egy neves verseny, mely kapcsán Kárász Rita kistermelővel beszélgettünk.

Idén első alkalommal rendezik meg a Szörpversenyt, s Soltvadkert lesz a rendezvénynek otthont adó település.

TE: – Mi adta az ötletet, hogy egy ilyen kistermelői s azon belül is a szörpkészítők versenyezhetnének?

Kárász Rita: – Az ötletet az adta, hogy nagyon sok kistermelői terméket lehet kapni, sokan készítenek szörpöket. Nyilván sokféle a minőségük is. Ez a készítőknek is egy visszajelzés lehet a termékükről, ettől talán könnyebben eladhatóvá is válik a termék és nem utolsó sorban a vásárlónak is egy biztonságot, bizalmat nyújt a vásárlási szándékához.

TE: – Mint szervező, a rendezvény kitalálója, milyennek látod a mezőnyt?

Kárász Rita: – A mezőny természetesen nagyon ígéretes, sok olyan termék van, ami szerintem magas minőséget képvisel. Remélem a leadási határidőig még nagyon sok minta be fog érkezni.

TE: – Mennyire volt széleskörű a meghívottak listája?

Kárász Rita: – Meghívást kapott az országban minden engedéllyel rendelkező regisztrált kistermelő. Ezért az óriási segítségért ezúton szeretnék köszönetet mondani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának és a Földművelésügyi Minisztérium munkatársainak.

TE: – Bárki jelentkezhet, vagy van egy előszűrés a nevezők között?

Kárász Rita: – Aki úgy érzi, hogy szeretne a versenyen részt venni a saját maga által előállított szörpjeivel, jelentkezhet. A versenyen a zsűri fogja elvégezni az előszűrést is.

TE: – Ha jól tudom, Te neked is van már díjnyertes szörpöd, s ez arra enged következtetni, hogy szereted a versenyeket.

Kárász Rita a verseny kitalálójaKárász Rita: – Igen, vannak díjnyertes szörpjeim, így a magam tapasztalatából tudom, hogy mennyire sokat számít az, hogy megmérettettem a termékeim. Nekem is visszajelzés nyújt a munkám minőségéről, a vásárlóknak pedig egy nagyfokú bizalmat ad a kistermelői termékek megvásárlására. Ez alatt nem csak a magánembereket, hanem a viszonteladókat és a gasztronómia szereplőit is értem.

TE: – Mint szervező, Te is reszt veszel a versenyen?

Kárász Rita: – Kivettem a részem a verseny háttérmunkáiból, de természetesen a zsűrizés nem az én dolgom. Igen, ez alkalommal is szeretném a termékeimet versenybe küldeni.

TE: – A szakmai zsűriben kikkel találkozhatunk?

Kárász Rita: – A zsűrizés feladatát országosan és nemzetközileg elismert szakemberek végzik. Van közöttük a gyártásban aktívan kimagasló munkát végzett, már nyugalmazott gyakorlati szakember, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életmű díjas tagja, szakoktatók, sommelier, gasztro blogger, nemzetközi díjas cukrász, nemzetközi borbíráló, élelmiszer technikusok és nem utolsó sorban az értékesítés szakemberei az élelmiszer szakterületről. Természetesen társadalmi zsűri is fog dolgozni a verseny ideje alatt. Ebben a zsűriben bárki bekerülhet: aki nevezte a termékét, akit érdekel a hagyományos italtechnológia, természetesen szakmai vezetéssel fog ez a zsűri is dolgozni.

Rita szörpjeiből nekünk a meggyes a kedvencünk

TE: – Mi alapján fognak a zsűriben pontozni?

Kárász Rita: – A versenyre készült egy versenyszabályzat, melynek összeállítására a Magyar Élelmiszerkönyv adott iránymutatást. A verseny 20 pontos rendszerben fog zajlani. Ez egy második körben ki fog egészülni egy öt pontos küllemi bírálattal, hisz a beltartalmi bírálat mellet nagyon fontos a küllemi is, hiszen a termékek értékesítéséhez ez is nagyban hozzájárul. Ezzel segítséget szeretnénk adni a termelőknek a további munkájukhoz.

TE: – Mennyire lesz fontos a szörpök beltartalmi érteke?

Kárász Rita: – Természetesen a beltartalom a legfontosabb. Milyen színű, állagú a szörp, mennyire koncentrált, hígítás után milyen élvezeti értéket ad vissza, oldódhatósága, illata és természetesen az ízvilág visszaadja-e a fajtára jellemző karakereket.

TE: – Te, mint kistermelő elsősorban a hagyományos gyártási technológiák híve vagy, de ez a versenyben mennyire lesz jellemző?

Kárász Rita: – A versenyre csak ez lesz jellemző. A nevezők csak engedéllyel rendelkező hagyományos technológiával előállított kistermelői vagy kisüzemi tételekkel nevezhetnek a versenyre. A másik fontos nevezési feltétel, hogy az szörpök alapanyaga kizárólag magyar gyümölcs vagy gyógynövény lehet.

TE: – Már csak egy kérdés jutott eszembe. Mikor lesz az eredményhirdetés s mi lesz a főnyeremény?

Kárász Rita: – Az ünnepélyes eredményhirdetés 2017. április 8-án Soltvadkerten lesz a II.Vadkerti Gasztro Nap és Koccintás rendezvény keretében lesz. Értékes nyeremények lesznek: Bács-Kiskun Megye Szörpjét is megválasztja a zsűri. Aki ezt a címet megnyeri, egy éven keresztül képviselheti itthon és határon túl Bács-Kiskun megyét a nyertes szörpjével.

Több kategóriában hirdet a zsűri díjat:

 „A legjobb gyümölcsszörp”

„A legjobb gyógynövény szörp”

„2017-es Év Szörpje”

’”Bács-Kiskun Megye Szörpje”

valamint két különdíj lesz megválasztva.

A nyertesek a díjakkal járó körcímkékkel jogosultságot kapnak arra, hogy egy éven keresztül a kategória nyertes díjat feltüntethessék termékükön.

Ha felkeltettük érdeklődésedet a versenyben való részvételre, akkor jelentkezz bátran!

Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy ez egy izgalmas megmérrettetés lesz, ráadásul a magyar gyümölcsök hírét is emeli. Mindig is azt kerestük, hol rejtőznek az ilyen kreatív és innovatív, lelkes gazdálkodók és íme. Így jutottunk el Ritáékhoz is, ahol a termékek mögött nemcsak szakmai felkészültség áll, de gondos odafigyelés és lelkesedés is.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.