Dark Mode On / Off

Körforgásos gazdaság program a BASF-től

Körforgásos gazdaság BASF

Akkumulátorok, műanyagok, megújuló nyersanyagok és rengeteg újabb ötlet a körforgásos gazdaság szolgálatában a BASF programjában, amit az online Kutatási sajtókonferencián lehetett hallani.

Manapság már divat lett szidni a műtrágyagyártókat és minden olyan globálisan működő vállalatot, aki jelen van a tömegcikkgyártásban vagy a nagyipari szegmensben. Most viszont egy új szellemiség indult útjára a BASF-nél is, ami bizakodásra adhat okot.

A pazarlás elkerülése

A körforgásos gazdaságban van egy fő cél, mégpedig a pazarlás elkerülése, a termékek újrahasznosítása és az erőforrások helyreállítása.

„A körforgásos gazdaság irányába mutató átalakításra megoldásokat felmutató cégek meghatározó versenyelőnnyel fognak rendelkezni” –

magyarázza Dr. Martin Brudermüller, a BASF igazgatótanácsának elnöke és technológiai igazgatója

Eközben a körforgásos gazdaságról, mint a társadalmi és politikai élet egyik sorsdöntő témájáról beszél. A BASF elindított egy új ’Körforgásos gazdaság’ programot. A vállalat 2030-ra – 17 milliárd €-t elérve – meg szeretné duplázni a körforgásos gazdaságot szolgáló megoldásokkal elért árbevételét. – írja az Agrotrend.

A célja a BASF-nek igen nagy: 2025-ben már évi 250.000 tonna újrahasznosított, hulladékból származó nyersanyagot akar feldolgozni, amivel le tudja majd váltani a fosszilis nyersanyagokat.

Szén-dioxid lábnyom csökkentése és az akkumulátorok

A BASF egy új, rendkívül hatékony és számos előnnyel járó vegyi folyamat kifejlesztésén dolgozik mostanában. Egy új eljárással komoly mennyiségben tud nagytisztaságú lítiumot kinyerni az akkumulátorokból, így elejét tudja venni a hulladék keletkezésének. A másik nagy előnye, hogy a manapság alkalmazott folyamatokhoz képest tovább tudja csökkenteni a szén-dioxid lábnyomot.

Így tehát a BASF támogatólag áll ki az Európai Bizottság fenntartható európai akkumulátor-értéklánc megteremtésére irányuló céljai mellett. A BASF újrahasznosítási eljárása fontos szerepet játszhat az akkumulátorokat érintő körforgásos gazdaság európai mértékű kialakításában.

A BASF Körforgásos programját bővebben itt lehet olvasni: https://www.basf.com/global/en/media/events/2020/basf-research-press-conference/circular-economy.html

Borítófotó

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.