Dark Mode On / Off

Kezdetét vette az első nemzetközi szörpversen

Az első nemzetközi szörpversenynek fontos közösségépítő szerepe van, ugyanakkor a megmérettetés a magyar gyümölcsökből készült, jó minőségű termékek hírnevét is öregbíti.

Gál Péter a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: akkor fejlődhet egy termék általános minősége, ha jól működő termelői közösség áll mögötte. A minőség akkor igazán hiteles, ha ezek a termékek egy szakmai bizottság előtt is bizonyítanak. A szörpök szerepe nagyon fontossá válhat a gasztronómiában is, hiszen kiválthatják az előre palackozott üdítőitalokat, izgalmasabbá és változatosabbá téve ezzel a kínálatot.

A magyar kézműves szörpkészítmények mustráját első alkalommal rendezték meg Soltvadkerten. A versenyre meghívást kaptak a Magyarországon engedéllyel rendelkező kistermelők.

Kárász Rita, a kezdeményezés szervezője – aki maga is kistermelő – köszöntőjében kiemelte: a szörpversenynek marketingértéke is van, hiszen a jó minőségű készítményekről az élelmiszeripari termékeket forgalmazó vállalkozások, éttermek is tájékozódhatnak.

Supka Éva, a helyi média és közösségi összefogás egyik jelentős személyisége így írt a közösségi oldalán az eseményről:

“Soltvadkert ma ismét történelmet írt! Molnárné Kárász Rita (képen) gondolt egy nagyot, és megszervezte az első Nemzeti Szörpversenyt, ahova az ország minden tájáról érkeztek kistermelői szörpök. Az ítészek 101 szörpöt kóstoltak, ami rekordnak számít még egy régi hagyományokkal bíró borversenyben is. Jövőre, lehet, hogy még bővül a gasztronómiai kínálat és versenybe szállnak a lekvárok, és egyéb gyümölcsből készült finomságok. Nem csak az ötlet volt kiváló, hanem a szervezés is!” 

A verseny részvételének feltétele volt, hogy csak engedéllyel rendelkező, hagyományos technológiával előállított kistermelői vagy kisüzemi tételekkel nevezhettek a versenyre. A szervezők további fontos nevezési feltételnek írták elő, hogy a szörpök alapanyaga kizárólag kézzel szedett magyar gyümölcs vagy gyógynövény lehet.

A zsűrit országosan és nemzetközileg is elismert szakemberek alkották, akik közül többen a gyártásban is kimagasló munkát végeznek. A vizsgálóbizottságban részt vett a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjas tagja, egy sommelier, egy gasztroblogger, egy nemzetközi díjas cukrász, valamint egy nemzetközi borbíráló. A munkát segítették még az élelmiszeriparban jártas értékesítési szakemberek, szakoktatók.

A zsűri összesen 101 mintát vizsgált, melyet az ország különböző vidékeiről küldtek be a termelők.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.