Dark Mode On / Off

Hőség – Öntözési menetrendet alakít ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság

aszály

Az aszályhelyzet kezelése érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a műszaki beavatkozások mellett az illegális vízkivételek felszámolására a katasztrófavédelem közreműködését kérte.

Az ország egyre nagyobb területén válhat súlyosabbá az aszályhelyzet a következő napokban, a rendkívüli öntözési kérelmek eddig soha nem tapasztalt nagyságrendben jelentkeznek – közölte az OVF.

A vízigények kielégítését csak több vízügyi igazgatóság összehangolt működése mellett, térségi vízátvezetésekkel, adott esetben szivattyús vízpótlással lehet csak megoldani. Az egyidejű, koncentrált vízhasználat elkerülése érdekében pedig kezdeményezték az összehangolt, kiegyenlített vízkivételt az érintett igénylők bevonásával és öntözési menetrend kialakításával.


A vízhiány miatt több helyen az országban másod-, harmadfokú készültség van érvényben. Ezeken a területeken a nap 24 órájában ellenőrzik a vízfolyásokat, de a nagyobb tavak minőségét és szintjét is folyamatosan figyelik.


A Balatonon alacsony a vízállás, de komoly beavatkozásokra nincs szükség, a Velencei-tavon viszont igen: itt minden hajnalban levegőztetik a tavat a szakemberek és folyamatosan próbálják az oxigént dúsítani a vízben az élővilág érdekében.


Az Országos Műszaki Irányító Törzs előrejelzései szerint a következő napokban már nemcsak az ország keleti területein, hanem nyugatabbra is fokozódhat a vízhiány.

Forrás: MTI / Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.