Dark Mode On / Off

Hogyan készíts koszorút a kert kincséből?

Már javában élvezhetjük az őszi időjárást, a színesbe forduló leveleket és a hideg reggeleket. Az ősz gazdagsága végtelen lehetőséget kínál termések és virágok formájában, hogy otthonunkba varázsoljunk belőlük egy-egy szép dekorációt.

Ahogy változik az idő, változik a környezetünk is, hangulatunk is. Miért kellene szomorkodnunk ősszel az időjárás változásától? A hortenzia fajták csodálatos tartóssággal ajándékoznak meg bennünket és nem veszítenek szépségükből akkor sem, ha megszáradnak.

Annabella apró virágú, pompom formájú hortenzia

Hortenzia fajták egyik változata a gyönyörű krémes-zöldes színű Annabella. Hosszú virágzási ideje alatt a virágszirmokat magán tartja és zöldes színűvé érnek a színek. Kora nyártól virágzik, és ha nem égeti meg a nap a zöldbe fordult virágfejeket, akkor még ilyenkor is élvezhetjük hatalmas pompom formájú virágait. Hamarosan már érdemes levágni a cserjéről a virágfejeket, zöldhulladék helyett használjuk fel ezeket a csodás viráglabdákat asztali vagy ajtókoszorúnak.

Könnyen hozzáférhető alapanyagokból készül a koszorú

Frissen vágva könnyebb dolgozni a virágokkal, mint megszáradt állapotukban, de akkor sem lehetetlen, csak más technikát érdemes használni a koszorú elkészítéséhez.

A koszorú elkészítésének menetét itt nézhetitek meg.

Amire szükségünk van:

  • egy kör alap – nekem szalma alapom volt otthon, de drótból is könnyen lehet hajlítani egyet,
  • kötöző – ez lehet drót vagy madzag is – a drót azért lehet kényelmesebb, mert nem tekeredik le az alapról, ha már egyszer rátekertük.
  • A koszorú készítés vidóját itt nézhetitek meg.

A szalma alapot érdemes betekerni szalaggal, így ha kertkapura tesszük, mindkét oldalról mutatós marad a koszorú, ha asztalra kerül, nem fog szemetleni. A koszorú kötés tecnikájáról egy korábbi bejegyzésben, itt is olvashattok.

Az elkészült koszorú könnyen sérülhet, törhetnek az apró virágok, emiatt asztaldíszként mindenképpen tegyünk alá tálcát, falidíszként vagy polcon védetebb helyen tovább élvezhetjük az apró virágok játékos formáját.

Ha szeretnél többet tudni arról, hogyan használtam fel zöldhulladéknak szánt virágokat koszorúnak, itt elolvashatod.

Wagner Ildikó

Wagner Ildikó

Virágkötő, kertészmérnök

Ajánlott cikkek