Dark Mode On / Off

Hazai vizeken

Varázslatos, derűs hangulat, harmónia egy csepp humorral fűszerezve – talán ezzel lehetne jellemezni Könyves Kálmán kertépítész, dizájner munkáit. Nehéz szavakat találni, ezt látni kell élőben.  Nem csak a növények élnek kertjeiben, az alkotójuk életet, mozgást, hasznos feladatot ad minden kertben vagy lakásban megjelenő alkotásának is.

– Hogyan kezdett el kertberendezési tárgyakat készíteni?

– 1986 óta építek kerteket. Mindig a kis kertek érdekeltek, kezdetben szinte mindent egymagam csináltam. Akkoriban még jóval szerényebb volt a választék, így saját kezűleg készítettem el sok mindent: fonott fakerítést, kavicsos járólapot vagy kerti pavilont. A víz és a kő szinte minden kertemben megjelenik. Számtalan kerti és szobai csobogót készítettem kőből és sok másféle anyagból. Az első csobogóimhoz még kamionosok „importálták” a szivattyúkat nyugatról.

Mindig új utakat, egyedi megoldásokat kerestem. Bejártam a kertépítő mesterséget a pincétől a padlásig szószerint: építettem kertet mesterséges megvilágítással a budapesti Nagyvásárcsarnok pincéjébe és tetőkertet a Közép-Európai Egyetemre. Erre a tetőkertre találtam ki egy görgetegkőből készült lámpát, amiből 1995-ben megszületett az első „sorozatgyártásra alkalmas termék”.

– A mozgócsőrű vízköpő madarak a legkedveltebb alkotásai, ezek mikor születtek meg?

– Az első madárpárt Európa legnagyobb kertészeti szakvásárán a kölni Gafa-n mutattuk be 1998-ban.

– Gondolom, nagy sikere volt!

– A legnagyobb siker számomra az volt, hogy a mi cégünk egyike volt azon keveseknek, akik nem vásárolni, hanem eladni mentek Nyugat-Európába. A siker másik értékmérője, bár lehet, hogy ez furcsán hangzik, az, hogy rövid időn belül sokan kezdték el másolni a madarakat.

– Ez valóban meglepő, hiszen a másolatok nyilvánvalóan rontották az Önök üzletét vagy nem így volt?

– Rontották, de csak átmenetileg. A legjobb vásárlóink begyűjtötték őket, és kiállították elrettentő példaként az eredeti mellé. Ezekből a madarakból ugyanis  nem lehet lelketlen tömegterméket csinálni. Így rövid időn belül minden másolat el is tűnt a piacról.

– Ön kifogyhatatlan az ötletekből. Milyen újdonságon dolgozik most?

– Kellemes meglepetés számomra, hogy a nyugat-európai piacon már jól ismert vízköpő madarak végre  hazai vizeken is sikert aratnak. Egyre többen keresnek meg kertépítési feladatokkal és egyedi kérésekkel. A Kupferreich Kft-nek – ahol jelenleg a madarak készülnek – tervezek egy olyan vízköpő madarat, amit a cég a hortobágyi Madárkórház Alapítvány javára ajánlott fel.

– Most terveztem meg a Construma kiállítás kertépítő versenyére a kertépítész hálószobáját. Erre készül el egy izgalmas vízjáték is. Ez a feladat nagy kihívás volt számomra, megkíséreltem a magam módján értelmezni a minimal artot. A kert kivitelezője Magyarország egyik vezető kertépítő cége, a Garden Kft. lesz, akivel ez az első közös munkánk.

A teljes cikk elolvasható az Otthontár Magazinban.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény