Dark Mode On / Off

Ha kirándulást tervezel…

Pécs

A tavasz az egyik legszebb időszak az évben. Érdemes erre az időszakra több kirándulást is tervezni és felfedezni hazánk természeti szépségeit.

Melegszik az idő, ébredezik a természet, nyílnak a virágok és egyre több állatfaj ébred fel téli szunyókálásából vagy érkezik haza téli útjáról. Tökéletes alkalom egy nagyszerű kirándulásra !

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

Az Ökocentrum Poroszlón, Heves vármegye Füzesabonyi járásban található. Tökéletes helyszín egy tavaszi kiránduláshoz! Tulajdonképpen állatkert és szabadidős élményközpont is egyben, mely nagyszerűen bemutatja a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését. A 7 ha területen elhelyezkedő Ökocntrum 2012. április 27-én nyílt és azóta töretlen népszerűségnek örvend. Nem véletlenül!

Az alapötletét Lengyel Márton által vezetett kutatócsoport által készített tanulmány adta. Az Ökocentrum központi, főépületét Kertai László építész tervezte. Az egyik leglátványosabb része, a fő attrakciója a 735 000 liter össztérfogatú édesvizű akvárium-rendszer. Hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeinek bemutatására jött létre. A földszint üvegfalán keresztül megcsodálható az épület körül létrehozott mesterséges tó élete is, számos hazai vízi élőlénnyel, vízi madárral.  Juhnyáj és dámvad-kert, tájház is helyett kapott a területén. Továbbá, hogy teljes napos program legyen szárazföldi és egy vízi játszótér, sportpálya is van. Kapcsolódik hozzá egy kikötő is, ahonnan rendszeres kishajó-járat indul a Vízi Sétányhoz, melyet szintén kár kihagyni.

Pécs

Kirándulj Pécsen, Havihegyre

Havihegy és Tettye, Pécs fontos városrészei, melyeket kár kihagyni, ha arra akad dolgunk. De egy kifejezetten ide szervezett kirándulás is nagyszerű program lehet. Havihegy mészkőből jött létre, 200-300 méter tengerszint feletti magasságon. A  török korban őrhely volt nagy valószínűséggel. A belvárostól északkeletre fekszik.  Legjelentősebb része Havas Boldogasszony-templom és több mint száz éves mandulafa, amely 2019-ben az európai Év Fája verseny nyertese lett. A templom 1697-re készült el. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a Mária-ünnepekre.

Tettye pedig 4,5 ha parkjával, romokkal, barlanggal és arborétummal teszi látványosabbá a környéket. A Tettye parkjában több műalkotást, szökőkutat, térplasztikát is elhelyeztek. A nemrég felújított Panoráma sétánya és új kilátóterasza pedig még vonzóbbá teszi e városrészt. A tettyei és havihegyi terület 90 ezer négyzetmétere 1996-ban védettség alá került. A környék számos védett növény otthona. Ide sorolható a tavaszi hérics, vagy a sárga kövirózsa. A Tv-tornyot, a dzsámit, valamint a Szentháromság szobrot sem érdemes kihagyni, ha már Pécsről van szó és kirándulásról.

Kirándulás Kőröshegyre

Kőröshegy község Somogy vármegyében, a Siófoki járásban, Balatonhoz közel található és egy völgyben fekszik. Siófoktól 18 kilométerrel délnyugatra, Kaposvártól pedig 61 kilométerrel északra található. A Balatonboglári borvidék része, szőlőtermelése és bora is igen nevezetes. Már azért megéri egy hosszabb túrát, sétát tenni a környéken és egy nagyobbat kirándulni.

Hossza körülbelül 15 kilométer, magassága 106 métertől a Gyugy-tető 312 méteres magasságáig terjed. De egy gyönyörű levendulással is rendelkezik, mely mellett rendszeres tulipánvásárt is tartanak. Továbbá nárciszvirágzás idején is csodálatos látványt nyújthat. A Kőröshegyi Levendulást 2012-ben alapították. Két, fotózás céljára elkülönített tulipánmező biztosítja a helyszínt. A területek folyamatosan virágoznak, ahol szépséges és változatos fajtájú, színű és alakú tulipánok vannak. Közel félmillió tulipán bont szirmot egyszerre. Érdemes csak sétálni egyet, de fotózni, vagy egy hatalmas csokrot szedni is.

További kiránduló ötletekért érdemes ezt a cikket is elolvasnod a Tuzsoni Arborétumról.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény