Dark Mode On / Off

Gyüttment fesztivál Augusztus 27-30, Nógrád,

Kedves Barátaink!

A programok végre egy fogyasztható táblázatba kerültek. A lista folyamatosan bővül! Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert nap mint nap újabb és újabb résztvevők jelzik érkezésüket! Várunk téged is Csobánkapusztán, augusztus 27-30 között!

Jegyelővétel online: https:/fiatalokamagyarvidekert.bigcartel.com

Programból szemezgetve:

Ökocsali és gazvacsora a Gyüttmenten

A természetben, erdőkben, réteken található sok sok szépségről nem is tudjuk, hogy ehető, nagyon egészséges és ráadásul finom is. Nagyszüleink még ismerték a különböző növények, gombák ízét, elkészítési és felhasználási módjukat. Sajnos mára ez a tudás majdnem teljesen elveszett. Élelmiszereinket szupermarketekből szerezzük be, melyek nagyüzemi, ipari körülmények között készülnek sokszor ismeretlen összetevőkből és módokon.
Dr. Németh Ibolya, környezeti nevelő, akit sokan Biobiaként ismertünk meg a Mecsekből érkezik hozzánk. Biával lehetőségünk lesz sétálni és jókat beszélgetni a közeli dombokon. Begyűjtjük a “gazokat”, majd közösen elkészítjük a legkülönbözőbb szemet gyönyörködtető csodákat.

Lepár Karolina népművelő mesél majd a Gyüttmenten magfogásról, kertészkedésről:

“Vidéki lány vagyok és menthetetlenül az is maradok. Amióta az eszemet tudom, mindig a földet túrtam és valamilyen “gazzal” állítottam haza. Botanikusnak készültem, de Gondviselés úgy intézte, hogy néprajzos legyen belőlem. Szerencsére a két szerelem egy szabadtéri néprajzi múzeumban egymásra talált, ahol etnobotanikával és paraszti gazdálkodással foglalkoztam. Szenvedélyes maggyűjtő és most már magbörze-szervező vagyok. Nincs olyan nap, hogy ne landolna a zsebemben pár szem magocska valamely virágágyásból vagy piacon fellelt különleges paradicsomból. Aztán persze elültetem őket, nagyon kicsi helyre, így már azt is tudom hogyan lehet pár négyzetméteren eredményesen kertészkedni!”

Házépítés háromszázezer forintból?!

Balázs budapesti születésű városi ficsúr, akinek elege lett a tömegből, büdösből, és az értelmetlen mókuskerékből egy olyan iskolában, munkahelyen, aminek semmi értelme nem volt számára. Mint meséli:

“Barátommal, és az ő feleségével két és fél éve hagytuk magunk mögött a várost, mostanra már mondhatom, hogy megvetettük a lábunkat. Négy és fél hektáros kis gazdaságunkban van erdő, kaszáló, némi kukoricás, sokféle haszonállat, saját magunknak ásott kút, néhány kis lakó- és melléképület, nincs viszont hitel, közmű, aszfaltút, traktor és sárga csekk. Még bőven van hova fejlődni, de úgy érzem, jó irányba tartok. A Gyüttment Fesztiválon arról tervezek beszélni, idáig hogyan jutottunk el. Előadásom során főleg a kiköltözés mikéntjére, és ennek anyagi oldalára koncentrálok. Nem állítom, hogy az összes jó válasz a tarsolyomban van, vagy hogy mindent utánam kéne csinálni, de a saját tapasztalataimat meg tudom osztani.”

…és még sokan mások!

Forrás: Gyüttment fesztivál

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.