Dark Mode On / Off

Lakásfelújítás: vigyázz, kész, rajt!

Lakásfelújítás

Egyre több embernél látom, hogy a karantén ideje alatt nekiállnak a régóta tervezett lakásfelújítási munkálatoknak. Ahol nem kell (túl sokat) a gyerekekkel tanulni, és apuka is home officeban van, ott felszabadulhat pár óra, amit érdemes hasznos dolgokra fordítani. De mire is kell figyelnünk a lakásfelújítás idején?

Először is határozzuk meg a munkálatok léptéket!

Ha teljes tér-átszervezést szeretnénk, pl. egybenyitni 2 szobát, vagy akár funkcióváltást a fürdő és a konyha között, akkor próbáljuk reálisan megítélni, melyik az a pont, amikor már biztos nem boldogulunk tervező segítsége nélkül. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor már egy rövid telefonos beszélgetés a lakberendezővel is meggyőzhet minket arról, hogy boldogulunk-e egyedül a feladattal, vagy sem.

Kezdődhet a felújítás (Fotó: Pexels)


Ha kisebb felújítási munkáról van szó, pl. a laminált padló, vagy mondjuk a bejárati ajtó cseréje, akkor pedig azt kell eldöntenünk –amennyiben szeretnénk magunk is mindenképpen részt vállalni a munkálatokban-, hogy melyik kivitelezési fázishoz van szükségünk feltétlenül szakemberre. Ha valaki többször is festett már, vagy szerelt bútort, akkor egy tisztasági festés, vagy egy új fürdőszobaszekrény felszerelése nem okozhat gondot. De vannak olyan területek, amihez jobb, ha egyedül hozzá se kezdünk! Ilyen pl. a villanyszerelés, a szerkezeti elemek bontása (pl. falbontáshoz MINDEN ESETBEN kérjünk szakmai segítséget), vagy mondjuk egy tetőablak beépítése.

A lakásfelújítás sorrendje

A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy előre megtervezzük a munkafolyamatok sorrendjét, és ehhez igazítsuk az anyagbeszerzést. Egy csempére normális körülmények között is sokszor 3-4 hetet kell várni, de most a határzárak idején ez még tovább elhúzódhat. Egy konyhabútor kiszállítási ideje a tervezéstől számítva legalább 6, de inkább 8 hét. Természetesen a friss betonozásra sem lehet rögtön járólapozni, ennek is van száradási ideje. A legbiztosabb, ha mindezeket előre egyeztetjük a szakemberekkel, így nem érhet minket meglepetés (vagy legalábbis sokkal kevesebb :)).

Még egy fontos pont: Mindent foglaljunk írásba! Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ha árajánlatot kérünk, akkor ezt mindig írásban tegyük, és az ajánlatban legyen minden részletezve! Elég kellemetlen a felújítás végén azon vitatkozni a villanyszerelővel, hogy szerinte a szerelvények nem voltak benne az árban, a tulajdonos szerint viszont igen. A munka megkezdése előtt célszerű egy időintervallumot is kikötni, illetve szerződést írni.

Stresszmentes felújítást kívánok mindenkinek!

/képek forrása: pexels.com/

OLVASS TOVÁBB:

Fa kerti bútorok felkészítése a télre

A nyári terasz

Környezettervezés vagy belsőépítészet?

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény