Dark Mode On / Off

Drágul a tűzifa!

Mióta kiszakadtunk abból az életformából, hogy bekapcsoljuk a termosztátot és máris meleg van, erőse el kellett gondolkodni már időben, hogy mivel fűtünk télen. És mennyiért. Kiszámoltuk.

A helyi tüzépeket és fatelepeket kellett csak körbejárni, és bizony a brikett mellett a rendes tűzifa sem olcsó.

2800-4500 Ft-ig terjed mázsája a tüzifának. Az akáctól az égeren át rengeteg közül lehet választani, de ha azt vesszük, hogy egy egyszerű 10 fokos estén, amikor a lakás “csak” 15 fokra hűl le, akkor is a 60-70 nm-re eltüzelünk 30 kiló tűzifát, akkor az igen tetemes téli fűtésköltségre ad alapos gyanút.

Így hát alternatív megoldást kellett keresni. De aki keres, az talál.

Fatelepeken gyakorta készítenek kéregtől megfosztott oszlopokat akácból, fenyőből. Ezeknek a kérgeknek kialakítanak egy hatalmas kupacot, valahol a telep hátulján, oldalán, és gyakorlatilag nem használják semmire. Megtelik fűrészporral, és egy idő után korhadásnak indul. De itt kell időben észbe kapni és leleményesnek lenni ám!

Az ilyen háncs nem adható el kertépítészeti dekorháncsnak, mert szabálytalan a fomája, tiszta por, viszont meg lehet vásárolni begyújtósnak és tüzelőanyagnak egyaránt. Csak mivel nekünk kell kitúrni a nagy poros kupacból, ezért az ára sem magas.

Egy mázsát vettünk 300 Ft-ért!

4.5 mázsa viszonylag tiszta, és viszonylag száraz akáckérget így szereztünk keményen 1200 forintért egy helyi fatelepről. Ők boldogok voltak, hogy elvittük és átválogattuk, mi meg ragyogó szemmel és kissé koszosan, porosan, de diadalittasan egy fél délelőtt alatt összeszedtünk közel fél hónapra való tüzelőanyagot.

Előtte való nap próbára tettük azért, hogy megéri-e.

A cserépkályha szinte ugyanolyan hőmennyiséget adott le, mint ha brikettel fűtöttünk volna, aminek 15 kilós zsákja 800-1000 Ft körül mozog itt helyben. Brikettből eltüzelünk egy harmad, vagy fél zsákot begyújtásonként, így bárki könnyen utánaszámolhat, mennyire megéri ez az alternatív – bár kicsit munkásabb megoldás!

Méretre bőven nagyobb, mint a dekormulcs, így annak nem használható, de az biztos, hogy télire mindenhonnan össze fogjuk vásárolni az ilyen kérgeket, és ezzel fogunk mostmár fűteni, mert bizony megéri!

Ajánlott cikkek

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.