Dark Mode On / Off

Biodiverzitás: Csehország emellett döntött

A biodiverzitás egy érzékeny téma, sokan támadják a nagy, többszáz hektáros egybefüggő felületeken gazdálkodókat és rengeteg érv és ellenérv van feléjük. Valaki szerint ez menti meg az emberiséget a kihalástól, mások inkább a biodiverzitás féltik. Joggal.

Egy párszáz hektáron egybefüggő búzatábla vagy hasonló monokultúra a nagyipari termelés egyik alapja lett. De ahogy a támogatási rendszereknél is a legelőnél a fás szigeteket le kell vonni az összterületből, úgy egy búzatáblánál a növénykultúra egyhangúsága, a fák hiánya, a túlzott vegyszerezés, gyomírtás és a talajpusztítás az, ami tönkreteszi általában az érzékeny természeti egyensúlyt. A télen kitakart talajok, a tomboló szelek, az aszály és sok egyéb ennek köszönhető időjárási anomália lesz a jellemző az ilyen területeken, ráadásul a vadállatok búvóhelye is ugyanúgy elvész. A biodiverzitás rendkívül fontos.

Csehországban az aszály valószínűségét egyértelműen a nagytáblás gazdálkodásnak tulajdonítják, így 2021-től szabályozzák az ilyen típusú termesztést.

Az Eurostat adatai alapján pedig egész Európában, Csehországban a legnagyobb az átlagos birtokméret. A második helyezett Nagy-Britannia lett a felmérés során. A cseh birtokméret átlag 133 hektár, míg az Uniós átlag csak 16 hektár körül mozog.

Miért érdekes a biodiverzitás?

A biodiverzitás nem pusztán arról, hogy védjük a környezetet és majd az jól meggyógyul magától. Ez egy sokösszetevős folyamat, amikor a fajok sokfélesége elkezdi újra jól érezni magát egy területen, egy régióban.

Hogyan tájékozódik a postagalamb?

Ősi magyar gyümölcsfajták nyomában 

HASZNOS TARTALMAKÉRT IRATKOZZ FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény