Dark Mode On / Off

Astrophytum, a csillagkaktuszok világa

Astrophytum-ornatum

Ha már a héten lesz az Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben, akkor beszéljünk kicsit a főszereplőkről, ami nem más, mint az Astrophytum nemzetség.

A kaktuszokat és pozsgásokat a legtöbben összekeverik és pár faj alapján vonják le a következtetéseket az egész növénynemzetségről, családról úgy egyben. De ha már állandó alkotóelemei lettünk a Kertportál standdal is a kiállításon, akkor nézzük kicsit meg a fűszereplő nemzetséget, ami nem más, mint a csillagkaktuszok nemzetsége lett.

Az Astrophytum vagyis a csillagkaktusz

Az csillagkaktusz (Astrophytum) a kaktuszfélék (Cactaceae) családjába és a kaktuszformák (Cactoideae) alcsaládjába tartozó, viszonylag ismert nemzetség – ezt az ismertséget a dísznövényként kedvelt fajoknak köszönheti. Nem az a kifejezetten tüskés népség, így gyakrabban is kerül be a lakásokba is.

Az alig néhány fajból álló nemzetség Mexikó keleti államaiból és Texasból származik. Innen igényük is nagyjából kikövetkeztethető, ha a tartása lenne a következő kérdésünk.

Astrophytum_myriostigma_Lem

Alakja kissé gömbölyded, kissé bordázott csak. Sima felületűnek lehet mondani, kevés, nagyon apró tövisekkel a bordaéleken.

A bordák száma fajonként és változatonként más és más: egyeseké erőteljes, másoké tompább élű. Részen ez is az egyik megkülönböztetési módja a fajoknak. A gyapjas areolák a bordák középvonalában ülnek. Egyes fajoknak nincs is tövise.

Egyes fajok tömzsik, míg mások akár méteresre is megnőhetnek, mint az A. ornatum.

Hogyan tartjuk a csillagkaktuszt?

A vizet jól áteresztő talajt kedveli, ez egy kaktusznak való talajkeveréket jelent, amihez kevés mészkőőrleményt is keverhetünk. Fényigényes a csillagkaktusz, ezért lakásban csak napfényes helyen tartható!

Lehetőleg délre néző ablakban, erkélyen helyezzük el, itt lesz meg az a fénymennyiség és hőmennyiség, ami ahhoz kell, hogy megfelelően tudjon fejlődni és virágozni is.

Fény hiányában megnyúlik, elveszíti jellegzetes alakját.

Astophytum - kaktuszkiállítás és vásár
Astrophytum a fő téma az idei Kaktuszkiállításon és Vásáron (kép forrása: Palmaisucculentgarden)

Előnye, hogy tavasztól őszig a szabadban is nevelhető, de a teleltetés után egy-két hétig árnyékolással kell a napfényhez szoktatni, különben megéghet. (szerk. Ez minden teleltetett növényre igaz!) A szoktatás után bőséggel virágozva hálálja meg a korlátlan napfényt, ezér tis lett ennyire kedvelt dísznövény az évek során.

Ha azt akarjuk, hogy jól fejlődjön és virágozzon, rendszeresen öntözni kell – ami miatt kicsit eltér a tartása a többi “átlagos” kaktusz és pozsgásnövénytől, de fontos, hogy két locsolás között hagyjuk kiszáradni a talajt.

Astrophytum_asterias_virága
Astrophytum asterias (Kép forrás: Wikipedia)

Teleltetéshez pár fontos információ: Az öntözését ősztől ritkítani kell, majd a pihenési időszakban (késő ősztől tavaszig) teljesen abba kell hagyni. Télen akár egy csepp víztől is megrothadhat, elpusztulhat. Teleltetni 6–10 °C-on célszerű, de rövid ideig egy-két fok mínuszt is elvisel. Ez lehet tehát nyárikonyhában, garázsban, hűvös kamrában.

Virágai alig egy-két napig nyílnak a déli órákban.

kertportal-banner-applikacio-1
Töltsd le a Kertportál Biokerttervező applikációt most!
V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.