Dark Mode On / Off

Amikor a csapból is szörp folyik

Kaszás Veronika írása

Idén második alkalommal rendezték meg a Nemzeti Szörp és Lekvárversenyt a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten. A kezdeményezés ötletgazdája Molnárné Kárász Rita mezőgazdasági termelő, kistermelő, aki maga is a saját megtermelt gyümölcseiből, fűszer- és gyógynövényeiből készít zamatos élelmiszereket. A megmérettetésnek idén a Lantos Borászat adott otthont. A II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny célja a magyar alapanyagból készült termékek megmérettetése, népszerűsítése. A versenyre benevezett szörpök és lekvárok felkeltsék a vásárlók, felhasználók és fogyasztók figyelmét minőségükkel, piacképes, az előírásoknak megfelelő külsőjükkel.

A idei versenyre 127 minta érkezett, 50 lekvár és 77 szörp, melyeket öt Bíráló Bizottság zsűrizett.

A beérkezett szörpök és lekvárok először Simonyi Zoltán és Farkas Miklós szakemberek által besorolásra kerültek. A bíráló bizottság tagjai: Varga László, Szöllősi Edit, Kuti Beatrix, Virág Tibor, Gyepes Gabojsza, Wesseli Márta, Matusik Edina, Marton Adrienn, Pryma Zoltán, Tarjányi Zsolt, Simonyi Zoltán, Mátrai Zoltán, Puch Dániel, Tutor Éva, Varga Szabolcs, Suhajda Krisztián, dr Pozsgai Boglárka, Lantosné dr Mayer Zsuzsanna. A felkért tagok a Magyar Élelmiszerkönyv és a Versenyszabályzat rendelkezése szerint bíráltak.

A versenykiírás szerint fajtánként 3 palack mintát kellett benyújtania a versenyre nevezőnek, melyből 1 palack az érzékszervi minősítéshez szükséges, 1 palack ellen minta, melyet a szervezők 3 hónapig őriznek meg.

Szörpök bírálata során a bizottságok elé egységes edényben érkeztek a minták. A zsűri a termék nevét, besorolási számát és a címkén feltüntetett javasolt hígítási arányát tudhatta.  Először tömény, majd fogyasztásra javasolt hígított formában hajtotta végre az érzékszervi bírálatot az öt bizottság. A hígítás is a zsűri végezte szakszerűen. A pontozás és értékelés után sor került a küllemi és termék megjelölési bírálatra is, melyet külön bíráltak a szakértők.

A pontozó lapokat a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztály, Magyar Élelmiszerkönyv és Élelmiszer-szabályozási Osztály minőségügyi szakemberei dolgozták ki. Különös tekintettel az élelmiszer jelölésre. Az minisztérium több szakemberével részt is vett a zsűrizésen.

Minden egyes szörp minta a fent említett tematika alapján került elbírálásra.

A nevezett lekvár minták egy egységes porcelánedényben kerültek a zsűri elé. A lekvár nevét és besorolási sorszámát kapta információként a zsűri. Az érzékszervi bírálat pontozása után a lekvárok is a küllemi bírálaton estek át, ahol szintén a megjelölés is fontos szerepet töltött be.

A versenyen készült bírálatokat kiküldték a nevezőknek, mert a zsűritagok több mintánál építő sorokat is feltüntettek a termékkészítők számára, és többen jelezték, hogy kíváncsian várják az információkat, hogy a későbbi munkájukhoz segítő jelleggel szolgálhasson.

A „Legjobb gyógynövény szörp”, a „Legjobb gyümölcsszörp”, a „2018-as Év Szörpje”, a “2018-as Év Lekvárja” és a „Bács-Kiskun Megye Szörpje” valamint négy különdíj kihirdetésére a Duna-Tisza közi Agrár Expo keretében került sor Kiskőrösön, ahol a kistermelők tájékoztatására szakmai konferenciával is készültek. Az előadók – Tóth Márta a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Bács-Kiskun megyei területi felelőse, Batiz Károly a Kamra-Túra Homokháti Gazdák Egyesülete képviseletében – pályázati lehetőségekről, a Vidékfejlesztési Program eredményeiről, a kistermelői értékesítésről, és a REL-ről tartottak tájékoztatást.

A díjátadó ünnepségen Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament Mezőgazdasági bizottságának elnöke és Gubán Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnöke adta át a II. Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny elismeréseit a legjobb nemzeti szörpök és lekvárok termelőinek.

A II. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny legjobb eredményei 2018-ban:

„Az Év Szörpje” Molnárné Kárász Rita – Homoktövis szörp

„Az Év Gyógynövényszörpje” Mayer Szörp Kft. – Bodzavirág szörp

„Az Év Gyümölcsszörpje” Palásti Kovács – Ágnes Bodzabogyó szörp

„Különdíj 2018”  Kreizinger Márta – Füvellő szörp

„Az Év Lekvárja” Dékány Béláné – Csipkebogyó lekvár

Különdíjak:

Mesterné Kaczor Enikő – Vörös & Fekete lekvár

Molnárné Kárász Rita – Szederlekvár

Molnár Tibor Rumos – Csokis cseresznyelekvár

A megmérettetésen a Bács-Kiskun megyei termék előállítók egyéb kiemelkedő eredményeket is elértek:

Molnárné Kárász Rita levendula és fahéjas alma szörpje arany, hársfavirág és szamóca szörpje ezüst, bodzavirág, feketeszeder és kakukkfű szörpje bronz minősítést kapott.

Palásti Kovács Ágnes őszibarack és sárgabarack lekvárja ezüst, meggy szörpje és rebarbara chutneyja bronz minősítésben részesült.

Varga Szabolcs dió lekvárja ezüst minősítést kapott.

Bóna Zoltán mézes vadkörte lekvárja bronz minősítésben részesült.

A II. Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny keretein belül került kiválasztásra Bács-Kiskun Megye Szörpje is. A szakmai zsűri szigorú kritériumok mellett értékelte a sok-sok finom és különleges nedűt, amelyek közül a megyei szörpök még további négy értékelési szempont alapján kerültek vizsgálatra. A szakmai zsűri által adott pontokon felül számított, hogy minél inkább honos, tájra jellemző fajta legyen a szörp alapanyaga, a termesztés feltételeinél minél inkább közelebb álljon az organikus gazdálkodáshoz, természetes körülményekhez. Külön fontos értékelési szempont volt a hozzáadott kiegészítő adalék mennyisége, egészségre gyakorolt hatása, valamint az esztétikai megjelenés is sokat hozhatott a pontok összesítésénél.

A Bács-Kiskun Megye Szörpje elismerő kitüntetést és díjat idén már második alkalommal ítélte oda a zsűri, melyet Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke adott át.

„Bács-Kiskun Megye Szörpje” Bóna Angéla – Mézes turbolya szörpje lett.

Az idei bajnok mézes turbolya szörp különlegességét kiemeli, hogy turbolya a magyar konyha egyik régi, elfelejtett fűszernövénye. Levesek, baromfi- és báránysültek ízesítésére, tavaszi saláták készítéséhez használták. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növénnyel már a rómaiak is előszeretettel ízesítettek. Most a megye szörpjeként újra felfedezhetjük ezt a különleges növényt, amely az Alföldön akácosok aljnövényzeteként fordul elő leginkább.

www.nemzetiszorpverseny.hu oldalon közzétételre kerülnek az eredmények. Ezt az oldalt folyamatosan frissíteni fogják a kistermelői termék előállítással kapcsolatos rendeletekkel, megjelölési információkkal, a Magyar Élelmiszerkönyv kistermelőkre vonatkozó kivonataival és egyéb aktuális hírekkel.

A szakma és a sajtó véleménye szerint nagyon jól sikerült a tavalyihoz hasonlóan az idei verseny is. A tavaly indult kezdeményezés egyre népszerűbb. Már most valószínűsíthető, hogy lesz III. Nemzeti Szörp és Lekvárverseny.

A szakmai konferenciákat is folytatják, hiszen már az induló kezdeményezésükre is számos kistermelő érdeklődő kíváncsi volt. Ez azt jelenti, hogy szükség van a tudásuk bővítésére, a szakmai tapasztalataik megvitatására.

Kapcsolat: www.nemzetiszorpverseny.hu; https:/www.facebook.com/szorpverseny/

Tóth Márta

MNVH Bács-Kiskun megyei területi felelős

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.