Dark Mode On / Off

3500 hektáron zajlott le a zöldszüret

Elég nagy vihart kavart a kora nyári zöldszüretként emlegetett érés előtt leszedett szőlők országos volta és hogy egyáltalán erre pályázat van, miszerint a magyar bor eladhatatlan.

A zöldszüret egy piacszabályozási intézkedést takar, ahol a még be nem érett szőlőt zölden leszüretelik és a tőkék alá dobják, mint felesleg.

Országosan 3500 hektárról szedték le a szőlőt a megadott határidőig, a legnagyobb területen, 1900 hektáron a Kunsági borvidéken. – írja a Magyarmezőgazdaság.hu

A szüret ellenére így is közel 470 ezer tonna szőlő várható. amiből kb. 3.5 millió hl bor lesz várhatóan.

A Kunsági borvidéken például a Cserszegi fűszeres és a Bianca átvétele akadozott, bár így is 3 hét alatt lezajlott a szüret. A nagyobb gond tavaly volt, amikor a meleg szőlő miatt rengeteg hibás bor készült. Ezt a tárolókapacitás hiányosságait jelenti elsősorban.

A hibás tavalyi borok elérték a 300 ezer hektorlitert.

Egy keceli borásszal (Kiskunsági Borvidék) beszélgetve megtudta lapunk, hogy még a tavalyi készlete is szinte megvan teljesen, annyira telített a piac. Így az idei évben bevállalta a zöldszüretet a területeinek egy részén, viszont a tőkéken maradtból a tavalyi tételek javítására kerül majd sor idén.

A második legnagyobb területen, 466 hektáron a Tokaji borvidéken zöldszüreteltek, a Mátrai borvidéken 280 hektáron folyt ilyen intézkedés.

Az idei várató termésátlag még így is 9-10 tonna/hektárra lesz tehető, mondta Filus János a Kecskeméten a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet állomásán tartott előadásán.

Filus János hozzátette: ” Kékfrankosból, Zweigeltből kellene többet telepíteni, mert mindkettő szép bort ad a borvidéken és hazánkban a jelek szerint nincs elég kékszőlő. “

Jelenlegi állás szerint sok szőlősgazda csak az AKG kifutását várja és utána felhagy a szőlőtermesztéssel, ezzel ellentétben viszont folyamatosan országszerte folynak a szőlőtelepítések, elég csak végigmenni pár bortermelő vidéken. Jelenleg a frissen telepített szőlőfajtákról nincs értesülésünk viszont, bízzunk benne a telepítések inkább a csemegeszőlők irányába tolják majd el a termelést, ami hazánkban szinte korlátlanul értékesíthető.

Fotó: Pexels

Ajánlott cikkek