Így ápold: zöldségek palántázása


Így ápold: zöldségek palántázása
Február elején már egyre többen a kiskertre gondolnak, de ehhez már a palántázást lassan érdemes elkezdeni.

Az első vetőmagokat minden évben január legelején vetjük, de a próbavetések (csírázási próbák) már az előző év november-decemberében lezajlanak. Így tudjuk biztosítani azt, hogy minden általunk kínált vetőmag a lehető legjobb csírázási eréjű legyen. Amelyeket úgy látjuk, hogy nem fognak kicsírázni vagy nem aban a százalékban, ahogy elvárnánk, azokat nem is értékesítjük kifelé.

A magvetéshez többféle közeget javaslunk. Nekünk szabadföldre a komposzttal kevert tőzeges talajkeverék szokott bevállni, melyet alaposan leszitálunk, hogy porhanyós és aprószemcsés legyen. 

Erre azért van szükség, hogy a kicsírázó magoncok a lehető legkönnyebben gyökereket tudjanak nevelni. 

A megfelelő hőmérséklet a talajnál is fontos. Ehhez célszerű talpmeleget is biztosítani, ami kis házikerti szinten annyit jelent, hogy a cserepek alá legalább egy vékony hungarocell lapot érdemes fektetni, hogy az ablakpárkány vagy padló hidege ne érje alulról a növendékeket. 

A még professzionálisabb magvetők infra fűtőfilmet is használnak, mert ezeket be kelet állítani megfelelő hőmérsékletűre, ami még stabilabb hőfokot eredményez a talajszinten.

Az egészséges palánta levelei mélyzöldek, hajtásai nincsenek felnyurgulva

 

Infrapanel vagy hőlégfújó?

Teszteltük melyikkel praktikusabb a megvetéskor fűteni. A hőlégfújó ventillátoros melegítő nagyon szárítja a levegőt, míg az infrapanel nem szárít! A másik nagy különbség, hogy az infrapanel folyamatosan fix hőt tud leadni, míg a fűtős ventillátor általában nem tudja stabilan ugyanazt a hőt tartani, hiszen hol bekapcsol, hol kikapcsolt. Minden bekapcsoláskor megkeveri a levegőt (szárító hatás) és nagy mennyiségű meleget juttat a palántákhoz, majd viszonylag gyorsan le is hül.

4 leveles állapotban lévő chili palánták

 

A jó minőségű palántához világítani is kell!

Az évek során többféle világítótesttel kísérleteztünk és jelenleg a legjobban a COB ledes világítás vált be. 

Mi az a COB led?

A COB a LED-ek egy új generációja, ami egész más gyártási eljárással készül, mint az elődei. A korábbi - power és SMD - LED-del készült fényforrásoknak a hőterhelés nagyon nagy problémát jelentett, ha zárt környezetben használták, illetve a fényhasznosításuk sem volt minden igényt kielégítő.

Az új chipek közvetlenül a tokozás, illetve - ahogy nagyobb méretű moduloknál nevezzük - a ház alaplapján kaptak helyet, így a hőátadásuk sokban javult, ellentétben a korábbi megoldásokkal, ahol a LED hátlapja volt a hűtőfelület. Ezen helyezkedett el több, különböző réteg, amelyek között hiába volt nagyon szoros kapcsolat, mindegyik gátolta a hő könnyű elvezetését. A leggyakoribb hibajelenség ezért az volt, hogy köznyelvien kifejezve a LED "kiégett". - írja az Artled szakembere

A COB ledek előnye, hogy kis helyen nagy hatékonyságot tudunk vele elérni, mivel fontos a hosszú élettartam és a magas fényhasznosítás. 

Volt év, hogy a lakásban neveltünk palántákat, 100-as izzóknak megfelelő izzóval. A melegtől és a megfelelő fény hiányától a palánták megnyúltak és nagyob volt a palántadőlés veszélye is.

Érdemes a hőmérsékletre és a fényviszonyokra odafigyelni, hiszen a palántanevelés sikere nagyban ettől a két tényezőtől függ. Hamarosan a talajtípusokkal és az EC és pH kérdésével is találkozhatsz oldalunkon.

 

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!