A karela és az okra


A karela és az okra
Hazánkban is termeszthetőek a gyógyhatású indiai zöldségek

Keszthelyen – Indiai zöldségekkel, azok termesztési titkaival és a belőlük készíthető ételekkel ismerkedhettek a Természetgyógyász klub tagjai.

Nem is olyan messze Keszthelytől, a szomszéd megyében, Somogyvámoson működik a Krisna-völgy. A vallási közösség önellátó: számos indiai növényt termesztenek és fogyasztanak. A keszthelyi Természetgyógyász klub vendége volt Antal Balázs, aki Keszthelyen nőtt fel, majd huszonéves korában lett Krisna-hívő és kezdte meg új életét a somogyvámosi közösségben, öt éve pedig a zöldségtermesztési ágazat vezetője. Ő mutatott be a közönségnek két zöldséget, mely meghatározó szerepet játszik az indiai konyhában. Az egyik növény a karela (karolla másnéven), melyet balzsamkörtének vagy keserűuborkának is neveznek.

- Ázsiából, Afrikából és és a karib térségből terjedt el ez a tökféle, melyet az 1970-es évektől hazánkban is termesztik. Leginkább egy rücskös uborkára hasonlító kúszónövény. Üvegházban termesztjük, így tudjuk biztosítani az ideális körülményeket. Szabad földön is lehet, de akkor nem nő olyan nagyra - mesélte Antal Balázs.

A növényt április végén szokták elvetni és június közepére már terem. Amikor a termések beérnek, az addig zöld szín narancsossá válik, szétreped és szétszórja a magjait. A növénynek gyakorlatilag nincsen kártevője így könnyen termeszthető, az étkezésben pedig sokoldalúan felhasználható.

- A leveléből és a terméséből forrázattal teát is lehet készíteni. Antibakteriális, fertőtlenítő, méregtelenítő, vércukorszint - szabályozó és egyes kutatások szerint rákmegelőző hatása is van a karelának. Az íze keserű, de sokféle formában fogyasztható. Mi a Krisna - völgyben szoktunk készíteni karelachipset: a növényt felvágjuk, vékonyra felszeljük és kisütjük. Paradicsomos karelát is gyakran készítünk, töltve is fogyasztjuk, vagy sós befőttként eltesszük. Az ájurvéda -”az élet tudománya”: az indiai, több, mint ötezer éves, hagyományos gyógyászat - szerint az étkezések elején mindig keserű ízt kell fogyasztani, így a karelaleves kezdő fogásnak ideális - mutatta be a zöldség felhasználási lehetőségeit Antal Balázs. A másik növény, melyet a Krisna- völgy zöldségtermesztési ágazatvezetője megismertetett az érdeklődőkkel. a mályvafélék családjába tartozó okra, melyet általában május elején vetnek el július végére, augusztus elejére indulnak be a termések. Termesztését nehezíti, hogy a tetvek igencsak szeretik. Fogdosni nem nagyon ajánlott szabad kézzel a növényt, hiszen a csalánhoz hasonlóan csíp.

- Ez egy igen magas nyáktartalmú kinézetében paprikára hasonlít, íze pedig - sokak szerint - a csirkére emlékeztet. Fogyasztása jótékony hatással van az emésztésre, a gyomorfekélyre és a savatúltengésre. Mi leggyakrabban olajban kisütve, paradicsomszósszal vagy tejszínes mártással fogyasztjuk - mondta el Antal Balázs.