Belépés RegisztrációIndul a poloskaszezon


Indul a poloskaszezon
Bizony, nem vicc, sajnos egyre több idén is a poloska

A tavalyi év már kritikus volt poloskainvázió téren, és a nagy hideg miatt azt gondoltuk, hogy idén ez másképp lesz. A rossz hír az, hogy idén sincs másképp, az első tojások megjelentek.

Ami még meglepőbb, hogy a sokak számára verőköltő bodobácsként ismert rovar is poloska és bizony ugyanúgy kártékony, mint a vándorpoloska.

Gondoltad volna?

A verőköltő bodobács - már néven közönséges verőköltő poloska (Pyrrhocoris apterus) gyermekkorunk egyik kedvelt rovara volt. Talán nem is félt tőle senki, hiszen szép mintázatával és állandó napozási vágyával nem is tűnt olyan veszélyesnek. 

A közhiedelemmel ellentétben nem bodobács faj, hanem poloskafaj. Tápnövénye a hárs és akác, de sajnos - főleg az ilyen száraz időszakban - megszivogatja ugyanúgy a padlizsánt, répát és káposztaféléket is, mint társai.

Növényvédelmi szempontból viszont komoly kihívást jelenthet, mert a verőköltő bodobácsokat gyakorta használják növényvédelmi szerek kifejlesztésekor tesztalanyként. Így a rovarölő szerek egy nagy részére rezisztens, vagyis ellenálló.

Vírusvektor ugyanúgy....mivevel szívogatja a leveleket, terméseket. Így akármennyire is azt gondolnánk, hogy veszélytelen rovar, ugyanúgy problémát okozhat a vírusra érzékeny növényeknél, mint például az uborkafélék.

 

Még nincs hozzászólás

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass a cikkhez