Gyöngyszem a belváros szívében


Gyöngyszem a belváros szívében
A Füvészkertben jártunk a tavaszi Kaktuszkiállításon és Vásáron, mely nagy élmény volt mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek.

Mészáros Zoltán emlékkiállításként tartották meg a 2018-as tavaszi Országos Kaktuszkiállítást és Vásárt a Füvészkertben, Budapesten május 18-21 között, ahova mi is vendégként látogattunk el. 

Mészáros Tanár úr még minket is tanított a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, úgyhogy emléke a mi szívünkben is él.

Hosszú évek óta nem jártunk már a Füvészkertben, így nagy kíváncsisággal vártuk, mennyi minden változott az évek során. Emlékeinkben élt az idős Ginkgo biloba fa a park közepén a Borostyános háznál, és valami még derengett az orchidea és kaktuszházakról is. Töviről-hegyire végigjártuk és nagy örömünket leltük a bambuszrengetegben való séta során. 

Egy igazán egzotikus és különleges kaktusz nemzetség kerül a tavaszi kaktusz kiállítás fókuszába, mégpedig a csillagkaktuszok, azaz az Astrophytum nemzetség tagjai. A Kertportál Olvasóit nagy öröm is érhette az idei kiállításon, hiszen 10 darab páros belépőt is kisorsoltunk, az eddig megszokott 5 páros belépő helyett. 

 

 

A nyertesek nevét a poszt alatt találjátok a Facebookon!

Számunkra igazi gyöngyszem a Füvészkert, hiszen megannyi botanikai ritkaságot rejt ez a közel 3.5 hektáros terület a Klininák metrómegállótól pár percnyi sétára. Parkolni is egészen jól lehet, de kalkulálj azzal, hogy a környéken fizetős övezet van. 

Az üvegházakat a kiállítás idejére teljesen megnyitották, szebbnél-szebb virágzó kaktuszok várják a látogatókat. Szerencsére Pünkösd hétfőn is tart még a kiállítás, így ha eddig még nem tudtál ellátogatni rá, akkor hétfő délutánig megteheted.

Kíváncsiságodtól függ mennyi időt szánsz rá, de ha viszel egy jó fényképezőgépet és vonz a botanika, akkor több órás elfoglaltság lesz belőle, garantáljuk!

Callistephus vagyis kefevirág

A borostyános ház körül kaktuszgyűjtők várnak rád hatalmas kínálattal, botanikai ritkaságokkal. 

A virágzó Mammilláriáktól az Opuntiák sokaságán át az Astrophytumokig számtalan szépséget láttunk a kaktuszházban. Az elevenszülő pozsgások mellett begóniaritkaságok, páfrányok, orchideák és bonsaiok is várják a látogatókat. Az egyik üvegházban most nyílik az egyik kedvenc tavi növényünk is!

(A képre kattintva tovább nézelődhetsz a Galériánkban a kiállítás képeiből)

 

Mivel a növényeket megérinteni, tapogatni nem szabad, így azt gondolnád, hogy ebből bizony kimaradsz...de nem, hiszen a tavirózsákkal beültetett üvegház bejáratánál van Növénysimogató asztal is, ahol a pihepuha puzsgásoktól a durvább levélzetű növényekig végigsimogathatod, tapogathatod az erre a célra kirakott növényeket. 

A vásári részen végigjártuk a különböző sziklagyepek, erdei tisztások növényeiből készült összeállítást is, pihentünk az öreg ginkgo alatt, bohóckodtunk a hatalmas bambuszrengetegben - ami külön öröm a bambuszrajongóknak is és a gyermek(lelkűek)nek is. 

Mindig lenyűgöznek minket is a hatalmas bambuszok

A képre kattintva tovább nézelődhetsz a Galériánkban a kiállítás képeiből.

 

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!