Homoki gazdák versenyképességének javítása


Homoki gazdák versenyképességének javítása
Homokon gazdálkodni igazi kihívás, sokan nem is tudnak igazán hatékonyak lenni. Van pár megoldás rá, csak tudni kell az élettani folyamatokat hozzá.

Rengeteg zöldtömeg, magas termésmennyiség a kizsarolt földek és száraz pusztaságok kontkrasztjában. Ez a Kertportál Major kertje, melyet korában az Ezerarcú Magyar Vidék kisfilmjében is megtekinthettek a nézők, amikor az Echo TV Tájkép c. adásába is bekerült. 

De miért érdekes ez a major annyira, amikor az országban számos kis gazdaság van még rajtuk kívül? Talán azért, mert fél hektár alatti rentábilis gazdaságnak számítanak amellett, hogy vadhomokon gazdálkodnak, nem is akárhogyan!

- Azokat a technológiákat teszteljük és hangoljuk finomra, melyek megállják a helyüket egy ilyen szélsőséges talajadottságú területen. - kezdi is ismertetni az alapokat Varga Szabolcs agrármérnök, aki magazinunknak is növényvédelmi szakmérnöke. - Egy olyan környezetben, ahol a humuszréteg gyakorlatilag nulla, nincs talajélet teljesen máshonnan kell kezdeni gazdálkodni, mint egy gazdag talajélettel megálodott területen. - vallja a szakember.

Szabolcs több mint két évtizede segíti a gyümölcstermesztőket abban, hogy versenyképes árugyümölcs teremjen ültetvényeiken, felzárkózva a nyugati igényekhez. Komoly jártasságot tett szert a talajerő visszapótlásban, kifejezetten az ökológiai körforgás megtervezésében és kivitelezésében, mely az inputanyagok csökkentését teszi lehetővé, mely műtrágya- és költségcsökkentő a gazdáknak.

Az ökológiai lábnyom fogalma egyre ismertebb hazánkban is, Földünk védelme egy globális kezdeményezés részeként az ökológiai lábnyom fogalmában rejtette bele mindazt a ténykedést, mely a környezettel való együttélést fejezi ki.

- Azzal a technológiával, amivel mi dolgozunk kevesebb a kézimunkaigény, kevesebb befektetést is igényel a gépek terén, hiszen nincs talajforgatás sem. Homokon ráadásul nehezítettebb a pálya is, így nem lehet azt mondani, hogy egy bizonyos technológia mindenre jó. Ide speciális technológiára van szükség, mely magában hordozza több művelési mód "legjobb" ismérveit, természetesen kiegészítve egymást. - mondja lapunknak a szakértő

Feleségével azon munkálkodnak, hogy a mezőgazdaságban megtermelt zöldség és gyümölcs ne csak, mint alapanyag értékesüljön, hanem a gazdák igenis tanuljanak meg haladni a piaci igényekkel, ezzel is nagyobb jövedelmezőséget biztosítva saját családjuk és egyben a szegmens résztvevőinek is. Az ország GDP-je szempontjából sem elhanyagolható tényező, hogy mennyire jövedelmező a hazai mezőgazdasági ágazat. 

- Nagy igény lett arra is, hogy elkezdjünk tanítani, elkezdjünk fiatalos gazdaköröket kialakítani, melynek egyik alakuló ülése már márciusban meg is tartjuk. - mondja V. Topor Erika, aki szintén közel 15 éve írja hobbikertészeknek szóló írásait. - Szabolccsal közösen visszük a kis családi gazdaságunkat és bárki, aki hozzánk fordul nagyon szívesen segítünk neki. A legnehezebb megküzdeni azzal a válasszal, hogy "hát ez itt nem szokás", pedig a változást mindig magunknak kell elkezdeni, ahhoz, hogy más és jobb eredményeket kapjunk. Így van ez a mezőgazdaságban is.

 

Feliratkozás hírleveleinkre

* indicates required

Adatkezelési szabályzatunkat itt éred el.

 

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!