Februári tennivalók a kertben


Februári tennivalók a kertben
A tél ellenére rengeteg dolog vár ránk februárban

Az első és legfontosabb tennivaló februárban a magvetések elvégzése. Ha nincs erre kialakított helyed, akkor a szobában is elkezdheted a palánták megnevelését.

A palántázáshoz készíts finom, porhanyús magágynak való földkeveréket, mely tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő és nem tud olyan könnyen kicserepesedve kiszáradni.

A szaporítótálcákat mosd el alaposan, hogy az esetleges fertőzések is eltűnjenek belőlük. Gondosan figyelve a tálca alján lévő apró lyukakra, melyeket tisztíts ki, hogy a drénvíz ki tudjon folyni.

A palántázáshoz írd meg előre a magok fajtáinak a tábláját, hogy később ne keveredj össze. 

Vegyél egy kis kézi permetezőt, amivel a magvetést tudod nedvesen tartani az első időszakban.

Ha a szobában van csak helyed a palántanevelésre, akkor a legmelegebb és legvilágosabb szobát tűzd ki erre a célra, tegyél a tálcák alá egy nagy nejlont, hogy a padlót megvédd a kifolyó víztől.

Ha van hőmérőd, akkor célszerű azt is a tálcák mellé tenned, lehetőleg a talp közelébe, mert a meleg felfelé száll, és így nem tudod rendesen megfigyelni, kellő meleg van-e a palánták egészséges kifejlődéséhez.

A gondosan végeztt magvetésről készíthetsz feljegyzést, hogy lásd rendes ütemben csíráznak-e a magok. 

Egyes növényfajok esetében, mint pl. a chilik, sokkal melegebbre van szükség, mint a megszokott. Itt akár a 30-35 fokos melegre is szükséged lehet, fajtától függően.

Lehetőség szerint úgy vesd el a magokat, hogy a nagyjából egyszerre csírázók legyenek egy tálcába, mert idővel őket másképp kell öntözni, mint a még éppen csak kezdődőeket. 

 

A kertben is vannak teendők. Egyrészt ilyenkor már elkezdenek a hagymások kibújni, főleg ha korán jön a tavasz, így érdemes őket betakarni kicsit fenyőgallyakkal, hogy a még hirtelen hidegekben ne fázzanak meg.

Ugyanígy ha elkezdenek a fűszernövényeid is kicsírázni szabadföldön, akkor rájuk is érdemes vagy kevés szalmát, vagy fenyőgallyat tenni védelemként.

 

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN:

Mikor mit kell vetni?