Honnan szerezhető be?


Krisztina, Székesfehérvárról kérdezi:

Kedves Erika!

Zöldturmixaimhoz gondot okoz az alapanyagok beszerzése városi körülmények között... Tudnál nekem tanácsot adni abban, hogy hol tudnék beszerezni natúr zöld leveleket? Úgy mint: céklalevél, tyúkhúr, kövér porcsin, madársóska, csalán. Na jó, csalánt valahol erdőszélen csak találok, de a többi nincs a piacon, hogy beletehessem salátába / turmixba. Van valahol az országban olyan kertészet, ahol ezeket árulják, esetleg ki is szállítják?

 

Köszönettel, 

Krisztina

Székesfehérvár


V. Topor Erika válaszol:

Kedves Krisztina,

mi is városban lakunk elsősorban és én piacokon veszem. Jó őstermelői piac van Budapesten sok,  madársóskát elvétve szoktam venni Lidl-ben is, de tyúkhúr van a házikertekben, kövér porcsin is.

Kertészetek nem specializálódtak egyelőre a zöldturmixokra - a céklát is sokszor levéltelenül szállítják be.

 

A kelkáposzta levele is jó zöldturmixnak, a sima fejessaláta, spenót, sóska, brokkoli, mángold, zeller, petrezselyem és más zöldfűszerek.

Csalánt frissen nem láttam még én sem, az tényleg szabadgyűjtésből érdemes összegyűjteni.


A kövér porcsin a homokos területek, sziklakertek gyomnövénye, ezért elsősorban ilyen helyen érdemes keresni. Ha lefagyasztod, megplöttyed, szóval ez is inkább akkor használható fel, ha friss. Még ahol előfordul az a vasúti töltések kavicsos oldalfala, de annak tisztaságában kételkednék.

Ha tudsz szerezni párat tövestül, akkor homokos talajba elültetheted és lehet szüretelni. Nevelése olyan, mint egy kaktuszé vagy pozsgás növényé akkor. néha így van belőle kéznél, de nagyüzemileg nem tudom elképzelni a termesztését egyelőre.

Illetve kiválthatod csírákkal is a zöld leveleket pl a téli időszakban. Mindenféle csírával a brokkolitól a hagymacsíráig bármilyet vehetsz. A lucerna is finom :) A rengeteg enzim miatt. ami bennük van nagyon jók a szervezetnek :)


2015/08/30